Krönika Mammas pojke, har han tatuerat in på armen i isländska runor. Skriften syns tydligt när han lagar skyrtårta à la mamma och han är stolt. En ovanligt fin hyllning, kan man tycka. Men troligen inte alls ovanlig, islänningen i tv-programmet ”Halv åtta hos dig” häromkvällen är bara en av många mammas pojkar.

Tänk också på all fin musik som finns till mammas ära. Petter, Laleh, John Lennon, Ken Ring, Silvana Imam, Pink Floyd, George Michael, Florence + The machine, Stiftelsen och Abba är bara några av de artister som gjort mammalåtar, ofta har de texter om saknad, stolthet, kärlek, respekt eller totalt symbios med en mamma.

De kan också innehålla klander, alla mammor är ju förstås inte perfekta. Fast många är väldigt bra på att lyssna och leva sig in i barns känslor. Statistiskt sett är mammor inte våldsamma.

Mammor är liksom motsatsen till våld och övergrepp, och de skrämmer ingen när de kommer i grupp. De håller koll på folks födelsedagar, köper presenter och visar inte fingret till medtrafikanter som kör lite fel i rondeller.

Så när Gottsunda Mammorna stoppade ungdomar från att kasta stenar eller bensinbomber mot utryckningsfordon förra helgen fick jag varma rysningar i kroppen och tårar i ögonen. De ställde sig som mänskliga sköldar mellan folk och fordon och det lät mer som en saga än verklighet. Som om mammor har en magisk kraft. Eller är mammor kanske superhjältarna som vi alla kan relatera till och som vi så väl behöver när hårda, dåliga nyheter ständigt haglar över oss?

Liknande grupper finns redan i Stockholmsförorterna: Fittja, Rinkeby, Tensta, Husby, Akalla och Norsborg, och det verkar ha effekt. I en intervju säger en av mammorna som varit med i flera år: ”Vi är inte rädda, vi är starka. De som vi möter lyssnar på oss.”

Själv skulle jag gärna möta mammorna ute i mörkret en kväll och kanske skulle jag få hänga lite med dem. Precis som ungdomarna gör. Mammorna har fortsatt att vara ute sedan bilbrandskvällen och fått mycket beröm på sin Facebooksida: Gottsunda Mammorna.

Men samtidigt kan det inte vara mammornas uppgift att täcka upp där samhället har misslyckats. Mammorna kan inte råda bot på polisbristen men däremot kan de bygga broar mellan ungdomar och poliser. Ge nu mammorna handlingsutrymme, makt och försäkringar, det här initiativet får inte slarvas bort utan måste backas upp.