– Jag har varit med om en fantastisk resa, det går inte att beskriva med ord för det här har inte varit ett jobb, det har varit en relation för mig, säger Ingrid Hovstadius.

Hon berättar att många är förvånade över att hon slutar som verksamhetschef vid 64. En del trodde att hon aldrig skulle gå före 65.

Känns det bra?

Artikelbild

| Ett av de sista ordinarie passen som Ingrid Hovstadius ledde var på Ultuna med pigga motionärer.

– Nej! Det är svårt. Jag gör slut med min relation. Beslutet föregicks av några års funderingar. Och så här är det nu.

För att mildra sorgen reser hon och maken, som redan är pensionär, till semesterbostaden i Thailand och blir borta till mars nästa år, med en kort återresa till Sverige för att fira att ett av barnen blir färdig läkare. Långt bort från Uppsala tror hon att hon lättare får distans till brytningen.

Men till våren, vad händer då?

– Ja, jag är ju en handlingsmänniska som vill verka på golvet, så styrelseuppdrag tackar jag nej till. Jag gillar att prata om ledarskap och påverka folk, så jag kan tänka mig att ta uppdrag som talare.

Ingrid Hovstadius var med och startade Friskis 1985 och fram till nu har antalet motionärer vuxit från noll till 32 200 medlemmar. På senare tid har konkurrensen vuxit, i år fick man 200 nya medlemmar, vilket är ett tecken på att folk kan välja och vraka av ett större utbud. Trots en hårdnande konkurrens är nästa steg att öppna en femte lokal, i Stallet i Science Park.

– Vi har ända sedan starten haft som mål att växa, så det här är helt i linje med vår filosofi, säger Ingrid Hovstadius.

Till skillnad från andra gym- och träningsverksamheter har Friskis och Svettis inget vinstintresse. Det är en ideell förening som ägs av medlemmarna. I fjol omsattes 70 miljoner kronor, där hyra, städ, löner och funktionärsarvoden är den största utgiftsposten. I snitt genererar varje medlem en intäkt på 2 000 kronor.

– Fördelen är att ingen kräver att vi ska ha ett överskott. Samtidigt kan det vara en utmaning när vi ska köpa in nya maskiner. Ett löpband kan kosta 120 000 kronor, en spinningcykel måste vi byta ut vart femte år. Och här på Väderkvarnsgatan och i Ekeby har vi plöjt ner många miljoner i ombyggnation, säger Ingrid Hovstadius, som gillar gympapassen allra mest.

Att träna i gymmet kan hon inte riktigt förmå sig till. För enahanda om inte musiken och rörelserna hänger ihop.

– Och yogan är för långsam och tyst för mig, säger hon och påpekar att det passar in i Friskis och Svettis filosofi: lustfylld träning av hög kvalité för alla. Grejen är just detta att det ska finnas något som passar alla.