Redan på onsdagskvällen började firandet av internationella kvinnodagen för alla som gästade UKK. Där hölls en förfest med musik, kickboxning och föredrag.

Liselotte Strand och Gunilla Söderman kom minuterna efter att dörrarna slogs upp klockan sex och blickade ut över folkhavet. De var här för att fira och digga hip hopmusik.

– Vi är kvinnosakskvinnor, säger Gunilla Söderman.

Artikelbild

| Bea Andersson, en av festfixarna, har texten "girl power" intatuerad på armen.

– Jag är ju feminist. Men man kan nästan inte använda det ordet längre, för då blir man kallad rödstrumpa lite nedlåtande, säger Liselotte Strand.

Båda är övertygade om att 8 mars behövs för lång tid framöver.

– Vi har inte alls kommit hela vägen, säger Liselotte.

Gunilla, som liksom Liselotte jobbar med nyanlända, berättar att de möter kvinnor som inte kommit ut i samhället än. Gunilla peppar dem att komma ut i arbetslivet och ta för sig mer.

Artikelbild

| Publiken bestod av mest kvinnor men också en hel del män. Konfrencier på scen var Helena Blomquist.

– Metoo-rörelsen har gjort världen lite bättre men vi måste ändå kämpa vidare, säger Liselotte.

Bakom Evenemanget Förfest stod gym-och thaiboxningsprofilen Bodil Frick tillsammans med Lena Åberg Frisk, vd för Uppsala konsert & kongress.

Artikelbild

| Uppvisning i thaiboxning under Förfesten på UKK.

LÄS MER: Kvinnodagen inleds med förfest

Under invigningstalet betonade de att kvällen var vikt åt alla som förändrar världen till det bättre.

Bakom scenen hängde en väggardin med texten "Patriarkatet faller inom din livstid".

Något som Bea Andersson också hoppas på. På vänster arm har hon texten "girl power" intatuerad. Hon var en av festfixarna under kvällen och på frågan om 8 mars behövs svarade hon snabbt och tveklöst ja.

– Internationella kvinnodagen är superviktig för mig. Kvinnor har i alla tider setts som svagare och mindre värda. Vi måste börja tidigt med att likabehandla killar och tjejer.

I år har metoorörelsen påverkat 8 mars - på gott och ont, tycker hon.

– Det är bra att metoo är i fokus i år. Bara vi tar tillbaka 8 mars som en dag då vi firar och bara har en massa "celebration" som i kväll.