Föräldralediga plockar skräp

Först kom joggare som plockar skräp under joggingrundan. Nu finns även barnvagnsploggning, där föräldralediga städar längs rundorna med barnvagnen.

12 augusti 2019 19:00

Maria Sandberg berättar att hon kom på idén i våras, efter att ha läst om den nya trenden med ploggning. Längs barnvagnsrundorna med dottern Greta, nu 1 år, såg hon att det låg mycket skräp i naturen.

– Jag har alltid varit miljöintresserad och vill göra det jag kan för att förbättra miljön. Det handlar om barnens framtid. Så man kan säga att det är för Gretas skull, säger Maria Sandberg.

Till att börja med tog hon med trädgårdshandskar och en plastpåse och plockade upp det hon såg. Men sen tänkte hon att det borde gå att göra i större skala. Via Facebook, föräldragrupper och öppna förskolor har Maria Sandberg lyckats få med sig några fler. Nu lägger hon in en organiserad tur varannan vecka via Facebookgruppen hon startat.

– Det här är perfekt att göra tillsammans. Annars är det lätt att man blir ensam under föräldraledigheten när människorna man brukar umgås med inte är lediga på samma tider, säger Maria Sandberg.

Men också efter föräldraledigheten hoppas hon kunna fortsätta med liknande skräpsamlarträffar under helgerna.

Den här dagen är de två som kunde komma till samlingen utanför Ica i Sävja. Katarina Bjellman, med sonen Otto, har egentligen slut på föräldraledigheten, men utnyttjar de sista semesterdagarna till barnvagnsploggning.

De behöver inte gå särskilt långt innan det först skräpet hamnar i påsarna.

– Det är nästan som att plocka kantareller, säger Katarina Bjellman, när hon böjer sig ner för att plocka upp ytterligare ett papper som ligger slängt intill cykelvägen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer