Barn får lära sig göra film

Biblioteket är en bra plats att besöka på jullovet för barn och ungdomar. Den 27 december får barn mellan tio och tolv år chansen att lära sig att göra film på en surfplatta. Dokumentärfilmaren Danielle Liljeqvist visar hur man skriver manus, regisserar, filmar och klipper på Gränbybiblioteket. Samma aktivitet inträffar på Brantingbiblioteket den 3 januari.

Legoaktivitet på biblioteket

Den 28 december håller legoexperten Olov Wingård i en legoaktivitet med legotema på stadsbiblioteket. Den 3 januari förflyttas verksamheten till Stenhagenbiblioteket.

Cirkus och tidningsmakande

Efter nyår, 2 december, bjuder Cirkus Roman på miniföreställning på stadsbiblioteket. Efteråt finns det möjlighet att prova på livet som cirkusartist. Samma dag startas en tidningsredaktion på Sävjabiblioteket. Där får deltagarna skriva, fotografera och teckna och lära sig att sätta ihop resultatet till en tidning.

Lär dig skapa datorspel

På Stadsbiblioteket den 3 januari visar programmeraren Rasmus Haglund hur man skapar ett datorspel.

Julens dofter, kartor och djurbajs

På flera ställen arrangeras andra händelser för barn och ungdomar som vill lära sig något när skolan är stängd. Från 22 december till 6 januari kan man komma till Gustavianum för att lära sig var i världen julens dofter har sitt ursprung och för att kartpyssla.

Mellan 27 december och 7 januari är det rovdjurstema i Biotopia. Där får barnen lära sig om var i Uppland björn, varg och lo håller till. Det finns även möjlighet att "gissa bajset" – att lära sig hur djurens avföring ser ut.