Tidigare har blodgivarna som tack för att de lämnat blod fått en gåva av Blodcentralen vid varje blodgivning. Det har kunnat vara saker som en kaffemugg, en T-shirt eller en selfiepinne. Men nu kommer man att satsa på andra sätt att visa sin uppskattning från Blodcentralens sida. Det är dock inte sparkraven på Akademiska sjukhuset som ligger bakom.

– Det är ett WHO-direktiv som ligger bakom. Man vill att blodgivningen ska vara frivillig och ersättningsfri. Vi har jobbat med det här i flera år, säger Margaretha Östlund, kommunikatör på Blodcentralen.

I stället kommer pengarna som gått till gåvor att satsas på andra saker som ska komma blodgivarna till del, bland annat bättre fikamöjligheter.

Artikelbild

| Elisabeth Arvidsson var en av dem som besökte Blodcentrlen på tisdagen. Hon har lämnat blod sedan mitten av 1980-talet.

–  Det är också ett miljötänk som ligger bakom, att vi inte ska ta in billiga saker som påverkar miljön negativt. Tyvärr har det tagit lite längre tid att få till bättre fika, och det är inte helt klart exakt vad det blir. Vi kan inte ha öppen kaféverksamhet här, så det måste vara något förpackat. Kanske smoothies och lite roligare mackor.

Även fortsättningsvis kommer de som lämnar blod runt jultid att få en julklapp. Det kommer också att vara andra typer av kampanjer för att få fler att lämna blod. Just nu pågår en värvningskampanj där den blodgivare som lockar med sig en kompis får en biobiljett.

– Vi uppskattar våra blodgivare och sjukvården skulle inte fungera utan dem. Och det är en utmaning att få det att fungera kring jul med flera stängda dagar. Vi behöver få in blod hela tiden, säger Margaretha Östlund.