Fängelse för knivhugg i lägenhet

Sju års fängelse blir domen för en 22-åring som knivhögg en jämnårig man i en lägenhet i Uppsala.

19 juni 2019 14:53

Händelsen inträffade en natt i slutet av april på Kantorsgatan. Den åtalade 22-årige mannen var inneboende hos offret och har medgett att han orsakat skadorna på mannen men hävdade vid rättegången att han agerade i självförsvar när han blev angripen av sin hyresvärd.

I tumultet greppade han ett föremål i en kökslåda och använde det för att pressa undan mannen. Först då upptäckte han att han fått tag i en kniv och skadat sin motståndare, enligt 22-åringens berättelse.

LÄS MER: Blev huggen med kniv

Den knivskadade mannen har lämnat en helt annan berättelse och hävdade vid rättegången att han attackerades oprovocerat av 22-åringen i lägenheten. Enligt tingsrätten är ingen av berättelserna orimlig men domstolen slår fast att 22-åringens uppgifter stämmer dåligt överens med rättsläkarens undersökning av den knivhuggne mannens skador.

Domstolen sätter även frågetecken för andra uppgifter i den misstänkte mannens beskrivning av händelseförloppet. Ett vittne som träffade båda männen före händelsen, och som kom till offrets lägenhet strax efteråt, stöder den skadade mannens berättelse om vad som skedde före och efter knivattacken.

Domstolens slutsats är att 22-åringen gett offret två knivstick i magen. Ett av knivsticken skadade inre organ på ett livshotande sätt, enligt rättsläkarens utlåtande.

Mannen döms till sju års fängelse för mordförsök. Han ska betala drygt 180 000 kronor i skadestånd till offret och utvisas ur landet i 15 år efter avtjänat straff.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist