Fängelse efter storstöld från kommunen

En man som stal utrustning för över en miljon kronor från Uppsala kommun döms till fängelse.

Uppsala kommun2019-11-15 17:24

Mannen fångades av en övervakningskamera när han en kväll i september tog sig in i ett källarförråd på Stationsgatan i Uppsala, där kommunen förvarade mätutrustning. På filmen ses mannen återvända två gånger till förrådet och bära ut lådor med mätinstrument och prismor. Inköpspriset var runt en och en halv miljon kronor. Ytterligare en man som inte identifierats deltog vid kuppen.

40-åringen nekade till brott och förklarade att han agerade på uppdrag av en annan person och bara placerade lådorna i en park intill, där de skulle hämtas upp. Mannen hävdade också att han inte kände till utrustningens värde. 

Tingsrätten avfärdar hans resonemang och slår fast att det inte bara är brottsligt att stjäla till sig själv, utan även till andra. Dessutom tror inte rätten på att mannen skulle ha avstått från stölden, om han insett godsets värde. Enligt domstolen riktade gärningsmännen tydligt in sig på den mest värdefulla utrustningen i förrådet. 

Slutsatsen blir att 40-åringen döms för grov stöld. Han fälls samtidigt för ytterligare en stöld, tre fall av häleri, flera trafikbrott och ringa narkotikabrott samt andra brott. Straffet blir fängelse i ett år och sex månader.

Karta: Stationsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!