Med ett varmt leende välkomnar Carin Anlér Fiske oss in i den hemtrevliga villan i Svartbäcken där hon bor sedan flera år med maken John som hon friade till under en skidtur i 27-årsåldern. De träffades då han, som är från London, var på Sverigeturné med sitt band. Han flyttade till Sverige och Uppsala och sen dess har detta varit "hemma" för dem båda.

– Jag är en riktig Uppsalabo! Förutom de två år då jag utbildade mig till idrottslärare på GIH i Örebro har jag bott här hela mitt liv. Jag tycker att det är fantastiskt hur den här staden har utvecklats genom åren. Alla nya kafeér och restauranger, och såklart alla de utifrån som flyttar hit – det är otroligt berikande. När jag var ung var det så otroligt lite trafik och folk på stan – jag tyckte jag kände alla!

Hon beskriver sin barndom och uppväxt från två sidor med många starka minnen – positiva som negativa. Familjen var hennes stora trygghet och hon ler extra varmt när hon berättar om somrarna med släkt och familj på den gemensamma gården Brusås nere i Skåne. Det var detta som vägde upp den tuffa skoltiden.

Artikelbild

– Jag gillade aldrig riktigt skolan utan tyckte den var jättetråkig.Jag var som barn väldigt tyst och blyg och jag upplevde att lärarna behandlade oss elever väldigt olika och favoriserade ofta de "söta" flickorna.

Tror du att din barndom och de starka minnena från skoltiden har format dig?

– Självklart. Mina erfarenheter av att ha varit tyst och blyg har gett mig en otrolig drivkraft senare i livet. Dessutom gav min egen skoltid ett kvitto på vad som räknas som värdefull pedagogik och hur stor roll man som vuxen spelar för barns och ungdomars utveckling.

Förutom en specialpedagogexamen och idrottslärarexamen har Carin Anlér Fiske en magister i engelska och kan titulera sig både som producent och skådespelare. Under 70- och 80-talet var hon engagerad i produktionen av Musikforums nyårsrevyer där hon även medverkade såväl som dansare och aktör. Det var efter denna period som hon tillsammans med några kollegor startade dansgruppen Tio Fötter, som sedan utvecklades till en teatergrupp där hon sedan 2014 är verksamhetsledare på heltid .

Artikelbild

Visste du tidigt att du ville stå på scen?

– Jag tror även detta var en slags revansch eftersom jag så länge var så tillbakadragen. Jag var ungefär sju år när jag upptäckte hur viktig rösten är som verktyg för att synas, höras och få uppmärksamhet, vilket var stort för mig. Därför tycker jag att teater och dans är så värdefullt för barn och ungdomars utveckling. Speciellt viktigt är det att skolan erbjuder alla att ta del av olika former av kultur eftersom många inte har föräldrar med intresset eller ekonomin.

Hon betonar hur viktigt det är att få alla att känna sig inkluderade i samhället – stor som liten, vilket även går som en röd tråd genom många av hennes projekt och engagemang genom åren. Som ledare av scenkonstfestivalen Busig i Gottsunda vill Carin Anlér Fiske just rikta sig till barn och ungdomar i olika åldrar.

Det är tydligt att Carin Anlér Fiske alltid varit och fortfarande är engagerad och aktiv och hon ser inget skäl till varför hon skulle slå ner på takten när hon har både lust och ork. Även på fritiden gillar hon aktivitet och rörelse och gillar att simma, golfa och att åka långfärdsskridskor – allt efter säsong. Men hon älskar även att läsa och har ett stort filmintresse.

– När man blivit "åldersrik" som jag gäller det att hitta aktiviteter som passar kroppen!

Födelsedagen kommer att tillbringas med familjen och firas ihop med brodern Calle som fyller 70 år dagen efter.

– Det känns skönt att inte vara helt i fokus, säger Carin Anlér Fiske med ett skratt.