Handgranaten exploderade en kväll i november intill polishuset på Svartbäcksgatan i Uppsala. Ingen person skadades men flera poliser befann sig i närheten av detonationen. Uppsalapolisen gjorde tidigt bedömningen att det rörde sig om ett attentat direkt riktat mot polisen. En man i 20-årsåldern greps dagen efter explosionen och anhölls en kort tid, misstänkt för inblandning, men släpptes sedan.

Ytterligare en person anhölls i söndags, men har därefter släppts fri eftersom åklagaren gör bedömningen att det för närvarande saknas skäl för häktning. Personen har i polisförhör nekat till brott. Enligt kammaråklagare Karin Everitt är misstankarna mot den aktuelle personen inte avskrivna.

– Personen anhölls misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord, säger Karin Everitt.

Hon lämnar för närvarande inga närmare uppgifter om innehållet i misstankarna eller de fortsatta utredningsåtgärderna. Inga andra personer än de två som suttit anhållna har delgivits misstanke om inblandning.

LÄS MER: Kan finnas fler gärningsmän

Det var strax efter klockan 23 på kvällen den 27 november förra året som den kraftiga explosionen inträffade på en parkering nära polishuset på Svartbäcksgatan i Uppsala. Vid tillfället befann sig flera poliser i närheten av explosionsplatsen, men ingen person skadades.

LÄS MER: Han satt i polisbilen när det smällde

Poliskällor har uppgett att handgranaten sannolikt kastades från parkeringsplatsen på andra sidan järnvägsspåret bakom polishuset. Troligen träffade granaten en stolpe eller kontaktledning över spåret och landade därför på banvallen, i stället för vid polishuset. Åtta privatbilar på parkeringen vid järnvägsspåret fick plåtskador.

LÄS MER: Poliskälla: Granaten kastades mot poliser

Polisens nationella bombskyddsgrupp kallades under natten in för att undersöka området och säkerställa att inga fler explosiva föremål fanns på platsen. Uppsalapolisen höjde sin beredskap efter attacken och förstärkte bevakningen vid polishuset. En 20-årig man anhölls dagen efter explosionen misstänkt för inblandning men släpptes kort efteråt. Mannen förnekade brott.

Polisen gjorde snabbt bedömningen att explosionen var direkt riktad mot polisen. Veckan innan explosionen genomförde Uppsalapolisen en större insats i Gottsunda-Valsätra-området. Gärningen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Eftersom även Uppsalas åklagarmyndighet har sina lokaler i polishuset, och därmed är målsägande i fallet, sköts utredningen av jävsskäl av åklagare i Sundsvall.