Drabbade får ersättning för skolskjutskaoset

När färdtjänst- och skolskjutskaoset var som värst fick många ta bil eller taxi i stället. Nu finns ett förslag till ersättning för drabbade.

Nu kan drabbade föräldrar få ersättning för skolskjutshaveriet.

Nu kan drabbade föräldrar få ersättning för skolskjutshaveriet.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Uppsala kommun2019-11-12 20:00

I samband med skolstarten havererade både färdtjänst och skolskjutsar när framför allt ett taxibolag inte kunde leverera de körningar de lovat. Upprörda föräldrar berättade om hur de fick ta ledigt från jobbet för att själva skjutsa barnen till skolan.

För förseningar av färdtjänstresor finns sedan tidigare en resegaranti som innebär att den drabbade slipper egenavgiften för nästkommande resa. Men det har inte funnits några regler för vad som gäller när resorna ställs in helt.

Under torsdagen fattar gatu- och samhällsmiljönämnden beslut om ett förslag till ersättning. Förslaget innebär att inställda färdtjänstresor omfattas av samma resegaranti som vid förseningar. Om man själv eller anhöriga använt egen bil i stället för en skolskjuts- eller färdtjänstresa som uteblivit får man ersättning per kilometer enligt Skatteverkets regler för resa med bil i tjänsten. De som bokat egen taxiresa får ersättning mot kvitto.

Däremot betalar kommunen inte ut någon ersättning för utebliven arbetsinkomst eller motsvarande.

Enligt Roger Lindström, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, flyter trafiken nu normalt, och ersättningen ska ses som en tillfällig åtgärd under den problemfyllda tiden.

Fortfarande berättar människor att färdtjänsten uteblir, får de ingen ersättning?

– De uppgifterna har inte kommit till oss. Grunden för ersättningen är att man varit i kontakt med trafikcentralen och att resan har uteblivit, säger Roger Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!