LÄS MER: Killar sitter mer still än 80-åringar

Vardagsrörelserna är det skralt med. Men – det kompenseras med tid på gymmet - berättar några studenter som UNT träffar vid Blåsenhus i Uppsala.

– Det stämmer in på mig att jag sitter mer än tio timmar per dag. Jag pluggar datavetenskap och då sitter man vid en dator ganska mycket, säger Carl Wingårdh, 25 år, som styrketränar vid Blåsenhus för andra gången i sitt liv.

Artikelbild

| Carl Wingårdh, 25, stående och Gabriel Gomér, 26 år, tycker att de kvalar in i gruppen unga män som sitter mycket. Träning planerar de in, vardagsrörelse är det svårare att få in.

Just bland datavetare snackas det mycket om vad som väntar dem i arbetslivet, berättar Carl. Det kommer bli en hel del jobb framför en skärm.

– Vi tipsar varandra redan nu om hur man ändå kan få in den goda vanan att röra sig mer i vardagen.

Kompisen Gabriel Gomér, 26 år kvalar också in i gruppen som sitter mycket.

– Att plugga är ju inte direkt någon pulshöjande aktivitet. Är jag hemma spelar jag dataspel och ute på nation sitter jag och dricker öl med kompisar, säger han och funderar på vad man egentligen kan göra utomhus den här årstiden. Gå i slaskvädret är inget som lockar och är man hemma hos någon kompis, då slår man sig ner i soffan.

Artikelbild

| Bruno Velander, 28 och Willy Skogelin, 24 planerar in rörelse i vardagen, det kommer inte naturligt.

– Jag brukar i och för sig tänka att jag måste gå ut med soporna eller åka och handla om jag suttit länge, säger Gabriel, som tränar på gym nästan varje dag för att må bra och för att det är socialt.

En bit bort sitter ekonomstudenterna Oscar Lindqvist, 23 och Fredrik Matson, 25 och tar igen sig efter några tag med maskinerna. De tränar visserligen på gym någon timme per dag. Men resten av tiden är det stolen som gäller.

– Det är väl dataspelsgenerationen som vuxit upp, säger Oscar Lindqvist, som anser att det borde finnas ståbord i skolan. Då skulle alla barn må bättre, särskilt de med myror i kroppen.

Innan Fredrik Matson började plugga hade han ett jobb där det fanns höj- och sänkbara arbetsbord och stod upp i princip hela dagen.

– Men nu när jag pluggar sitter jag mer. Jag kan känna mig jättestel när jag reser mig upp.

Juriststudenterna Bruno Velander, 28 och Willy Skogelin, 24, fikar i kafeterian innan de fortsätter med sitt uppsatsskrivande.

– Hm, det är nog möjligt att jag kommer upp i tio timmar vissa dagar. Jag måste planera för att röra på mig, det kommer inte naturligt, säger Bruno.

Willy Skogelin är mest förvånad att 80-åringar rör sig mer än unga killar än det faktum att jämnåriga är så stillasittande.

– Men det är ingen bra utveckling. Vardagsrörelserna är svåra att få in. Nu på sistone har jag inte orkat träna och då märker jag direkt att prestationen sjunker. Men kom tillbaka och fråga i sommar. Då är man ute och gör något nästan jämt.