"Det är vi politiker som har ansvaret"

Styrningen måste bli bättre. Det säger de ansvariga efter att resultatet för Akademiska sjukhuset skrivits ner med 100 miljoner.

Ekonomidirektör Bpo Strömquist och regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) säger båda att Akademiska sjukhusets ekonomistyrning måste förbättras.

Ekonomidirektör Bpo Strömquist och regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) säger båda att Akademiska sjukhusets ekonomistyrning måste förbättras.

Foto: Montage

Uppsala kommun2019-10-18 10:05

Under onsdagen stod det klart att Akademiska sjukhusets förlust ökat med 100 miljoner i den prognos som landar på Sjukhusstyrelsens bord vid måndagens möte. Bo Strömquist, ekonomidirektör på Akademiska sjukhuset, säger att den tidigare prognosen varit för optimistisk.

– Vi har räknat personalkostnaderna för lågt samtidigt som de vidtagna åtgärderna för att minska kostnaderna inte har fått effekt. Prognosen har varit svag från början av året. Det krävdes besparingar för att den skulle kunna hålla, säger Bo Strömquist.

Det stora problemet är brist på sjuksköterskor, om ni räknat personalkostnaderna för lågt har ni då räknat med att inte fylla de luckor som saknas?

– Riktlinjen i arbetet med att få en ekonomisk balans är att klara uppdraget med mindre personal. Därför har personalkostnaderna varit i fokus. Men det är naturligtvis inte en lätt manöver i det korta perspektivet, säger Bo Strömquist.

Det ökade underskottet kan dock bara till viss del knytas till personalkostnaderna. Jämfört med den förra helårsprognosen har personalkostnaderna ökat med 50 miljoner. Merkostnaden för hyrpersonal kan bara förklara en liten del av detta. Övriga kostnader har skrivits upp med 94 miljoner kronor.

– Det handlar om köpt vård, läkemedel och även en viss del medicinskt material.

Effekterna av materialkrisen är inte med i den här prognosen, hur väntas det slå på resultatet?

– Det är för tidigt att säga. Men förmodligen kommer det att vara negativt. Risken är att det slår mot riks- och regionintäkterna samtidigt som de fasta kostnaderna fortsätter att ticka på.

Det är inte första gången som Akademiska sjukhuset sent på året skriver ner det förväntade resultatet. Nu måste prognoserna bli bättre, enligt Bo Strömquist.

– Vi vill inte ha ett läge där vi kommer så sent med sådan information till vår uppdragsgivare. De ekonomiska bedömningarna måste vara stabila i hela kedjan, ner på verksamhetsnivå, säger han.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd med ansvar för sjukhuset, har inget svar på hur det kommer sig att prognosen skrivits ner så kraftigt.

– Jag är lika förvånad som alla andra. Prognosen har legat stabil hela året.

Vem har ansvaret för detta?

– Ytterst ligger ansvaret på oss politiker. Därför kommer vi på måndag att ge ett uppdrag till sjukhusdirektören att stärka den ekonomiska styrningen och hur vi jobbar med prognoser, säger Malin Sjöberg Högrell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!