I morse öppnade årets deklaration. Fler än tre miljoner personer har fått deklarationen digitalt medan fem miljoner personer kommer att få den med post under den kommande månaden. Oavsett så kan alla nu logga in på skatteverket.se eller Skatteverkets app för att deklarera.

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter. Förra året deklarerade fler än fyra av fem digitalt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

För den som inte gör några tillägg eller förändringar och lämnar in deklarationen digitalt senast den 2 april kan skatteåterbäringen komma redan mellan den 9-12 april.

– Den som deklarerar digitalt får även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

För den som vill lämna in den fysiska deklarationen finns servicekontor i Uppsala, Enköping och Tierp. I Uppsala på Kungsängsgatan 43 och på Korsängsgatan 38 i Enköping går det att lämna in deklarationen dygnet runt i brevinkast som är öppna 16 april - 2 maj.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Då kan man få sina pengar tillbaka i början av juni. Det gäller även dem som deklarerar på papper. Förra året fick de vänta till augusti. Den som ska betala skatt ska göra det senast i november – i de flesta fall senast den 12 november.

Men deklarationstider är även blufftider. Redan i början av mars varnade både Skatteverket och polisen för bluffmejl där avsändaren påstår sig vara Skatteverket och efterfråga personliga koder och kortuppgifter. Skatteverket uppger att man aldrig efterfrågar privata kortuppgifter eller koder i mejl och sms, utan endas visa sina e-tjänster där man loggar in på Skatteverkets hemsida.