De demonstrerar vid varje möte

När kommunfullmäktige sammanträder på måndagen står nätverket "Vi står inte ut" och demonstrerar utanför. Tanken är att man ska göra det vid varje möte runt om i Sverige tills dess att man ser en skillnad i migrationspolitiken.

27 februari 2017 12:08

Nätverket "Vi står inte ut" består bland annat av goda män, lärare, familjehem och psykologer som vill se en förändring i migrationspolitiken. De har anordnat flera demonstrationer i Uppsala tidigare, och nu har man beslutat att stå utanför Uppsala Konsert och kongress varje gång kommunfullmäktige sammanträder där.

– Tanken är att vi ska göra det vid varje sammanträde på flera platser i landet nu. Vi hoppas kunna lyfta de här problemen så partierna tar upp detta på partikongresserna i vår, säger Jet Koopmans från nätverket.

Under denna demonstration vill man särskilt betona problemen med psykisk ohälsa bland de ensamkommande flyktingbarnen. På senare tid har det rapporterats om flera självmord och självmordsförsök bland ensamkommande, och att frustrationen är stor bland dem.

– Det är svårt att förmedla hopp till dem just nu. Många som jag träffar känner att det inte finns någon plats i världen för dem och de känner sig oönskade.

Det stora målet med demonstrationerna är att problemen ska lyftas upp på riksdagsnivå, men enligt Jet Koopmans är det minst lika viktigt att demonstrera även på lokal nivå.

– De kommunala politikerna påverkar ju de ensamkommande flyktingsbarnens situation som den ser ut här och nu. De påverkar skolgången, boendena, kontakten med socialtjänsten, hela vardagen. Därför är det viktigt att även lokalpolitikerna har kunskap om hur situationen ser ut i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!