Som tidningen tidigare rapporterat om, slog det sociala företaget Social ekonomi igen sina dörrar på Björkgatan i slutet av juli och Kooperativet Capella lämnade sina lokaler på Rackarberget i slutet av augusti. För Capellas del har tiden sedan dess präglats av missnöje med de nya lokalerna.

Men nu har föreningen presenterat en möjlig lösning för kommunen, där Capella helt enkelt tar över lokalerna på Björkgatan.

– Det här är verkligen ett förslag på en silverbricka som kommunen bara behöver säga ja till. Lokalerna uppfyller våra krav och vi kan bedriva det mesta av vår verksamhet där. Det är bara att sätta nyckel i dörren och dra igång, säger Eva Nelin, verksamhetsansvarig för Capella.

Bengt Andersson, som var verksamhetsansvarig för Social ekonomi, ser positivt på ett eventuellt samarbete.

– Poängen är att vi vill undersöka möjligheten att ta tillvara på kompetensen vi och de anställda har. Det vore tragiskt för hela kommunen och framförallt för dem som är utanför arbetsmarknaden om båda verksamheterna tvingas lägga ner, säger han.

Enligt Lena Thalén, avdelningschef på omsorgsförvaltningen, har man nyligen diskuterat kritiken som Capella framfört om sin nya lokal i Ekeby, men kommit fram till att lokalen är ändamålsenlig.

– Man kan aldrig få en identisk lokal när man flyttar, utan viss förändring behöver ske. Vi är positiva till att de tar egna initiativ, men vi har tecknat ett avtal med Ekeby och det är den lokalen som vi kan erbjuda, säger hon.