Bryter utanförskap med bebisjoller

Att vara föräldraledig och ny i landet kan kännas ensamt. Därför har det nu startats en babyträff i Uppsala som ska bryta den utanförskapen.

14 februari 2018 21:15

Svenska med baby är en ideell organisation som finns i flera kommuner runtom i landet. Idag var det uppstart med en grupp i Uppsala.

– Vi är alla här på samma villkor och syftet är att lära sig av varandra, säger Jessica Hedman.

Hon är en av fyra som arbetar ideellt med verksamheten och är där med dottern Astrid. På plats i lekrummet är mammor från bland annat Sverige, U.S.A och Syrien. Alla barn mellan 0-2 år och deras föräldrar är välkomna. Målet med Svenska med baby är att främja integration, skapa en plats för människor att träffas och prata svenska. Jessica Hedman hoppas på att många kommer att dyka upp på träffarna.

– Det är ett bra tillfälle om man är ny i landet. Man tar så mycket för givet, men det är svårt att veta hur systemet funkar med att söka förskoleplats till exempel.

Bebisträffarna kommer att ha olika teman som kan handla om alltifrån barnmat, barnsäkerhet och föräldrarollen. Inför varje träff kommer deltagarna att få frågor så de kan förbereda vad de vill ta upp och prata om.

– Vi kommer att anpassa oss efter språket och vad barnen vill göra. Ibland kommer vi ha aktiviteter och gå till biblioteket eller till badhuset, säger Jessica Hedman.

Varför hon valde att vara med i projektet är dels för att hon själv har erfarenhet av att bo utomlands och komma till ett nytt land.

– Det är så värdefullt att få kontakt med folk. Det kan vara svårt att lära känna nya människor, med det här är ett perfekt tillfälle att göra det.

Svenska med baby äger rum på Kristallens öppna förskola varje onsdag kl.10.30-12.00.Det är gratis och ingen föranmälan krävs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa