Brandbilskonvojen anlände till Uppsala sent på lördagskvällen och gjorde ett längre stopp på Försvarsmaktens flygbas i Ärna. Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten, berättar om transporten:

– De ska få tanka och ladda batterierna. De ska tanka fordonen men personalen ska också få sova en stund, så att de kan komma fram hyfsat utvilade i morgon och kunna gå direkt in i själva arbetet, säger han.

Personal från Försvarsmakten har varit med och arrangerat transporten.

– Vi är vana vid att köra långa konvojer och har åkt med för att kunna föreslå var man kan rasta och köra för att påverka den övriga trafiken så lite som möjligt.

Förstärkning skickas också från Enköping. Räddningstjänsten i Ljusdal har begärt om en speciell bandvagn som lämnade Enköping tidigt på söndagsmorgonen för att åka upp till de stora skogsbränderna.

– Den ska användas för att evakuera eventuellt skadade brandmän. Den ska vara i beredskap utifall man måste köa in i ett område där brandmännen riskerar att bli instängda, men också på platser med svår terräng, där till exempel träd fallit ned, förklarar Rickard Wissman.