Bostad lättare än många tror

En ny studie från i somras visade på förbättringar av bostadssituationen för studenter. Här är siffrorna bakom undersökningen – där Uppsala seglat upp som bäst i landet.

18 september 2015 10:56

I augusti skrev UNT om en något ljusare framtid för studentbostäder i Uppsala. Då presenterades en ny studie gjord av Akademiska Hus, Uppsala universitet och Studentstaden, där resultatet visade på att Uppsala har ett gott utbud av studentbostäder i relation till antal studenter.

Men hur bra är resultatet egentligen? Här ovan kan du ta del av statistik som UNT sammanställd utifrån studien, där Uppsala jämförs med andra universitetsstäder. Uppsala hamnar då i topp – här finns en bostad till nästan varannan student, 52 bostäder i kommunen per 100 helårsstudenter. I botten ligger Malmö och Karlstad, med 14 respektive 19 bostäder per 100 helårsstudenter.

Trots det är köerna för en studentbostad på exempelvis Studentstaden långa . 2-3 år krävs oftast för ett korridorsrum vid terminsstart.

– Hos oss kan man ställa sig i kö först från att man är 18 år, det ger resultatet att det kan ta tre års kötid att få bostad i en korridor, eftersom man inte haft möjlighet att skriva in sig tidigare. Det påverkar köns längd, säger Benny Enholm, vd för Studentstaden.

Han tipsar även om nationernas bostäder, där väntetiderna ofta är betydligt kortare för ett förstahandskontrakt. Men det är oundvikligt att inte har någon kö överhuvudtaget, menar han.

– Det finns en artikel i Ergo från 1974, då hade Studentstaden 2000 tomma lägenheter. Det är en rolig siffra och ett ögonblick som jag inte tror vi kommer uppleva igen, men konjunkturen går upp och ned. Om vi inte har en kö vid terminsstarten har vi vakanser i november. Vilken fastighetsägare vill riskera att bygga nya studentbostäder om man balanserar så på efterfrågegränsen?

En bedömning gjord efter undersökningen visar också att en stor del av studenterna uppger att de gärna bor i studentlägenhet. Den hyra som krävs för att möta produktionskostnaderna och gällande avkastningskrav för 1500 nybyggda lägenhter sätts till 5000 kronor i månaden för en lägenhet på 25 kvadratmeter.

5000 kronor, är inte det lite mycket för en student?

– Det som är nytt kostar mycket pengar. Nya bostäder från 80-talet kostade mycket då, men i dag upplever man det inte som lika dyrt längre. Det kostar mycket att bygga, säger Benny Enholm, vd för Studentstaden.

Utredningen

"Hur ser den framtida bostadsmarknaden ut för studenter i Uppsala?"

Det frågar sig Akademiska Hus, Uppsala universitet och Studentstaden i en ny studie. Syftet med studien är att resultatet ska kunna ligga till grund för olika aktörers bedömning av efterfrågan på nyproducerade student- och forskarbostäder.

Antalet studentbostäder i kommunen räknades i januari 2014. Antal registrerade studenter räknades HT 2013 och innefattar både SLU och Uppsala universitet.

Källa: Studentstaden/Akademiska Hus/Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Klara Stefansson