– Det är imponerande att bildjournalistiken lever och blomstrar, trots nedskärningarna i branschen. I allmänhetens ögon är viktigt med bra bilder. När många börjar fotografera mer själva förväntar man sig också att bilderna i medierna ska ha en hög kvalitet, säger Mia Karlsvärd, en av juryledamöterna i samband med prisutdelningen som detta år hålls i Uppsala konserthus.

Hon vill dock inte säga om någon kategori var svårare än någon annan när de vinnande bidragen skulle vaskas fram.

Till tävlingen hade i år 3 549 bidrag skickats in av 205 fotografer. Av dessa var 24 nominerade till att vinna något av priserna i de 15 klasserna. Några namn är välkända och rutinerade. Andra är helt nya. En i den senare kategorin är Malin Jochumsen som i bild skildrat sin 15-åriga sons hockeylag. Bilderna är inte publicerade men hon vinner ändå priset för Årets sportbild för bilderna på träningsslitet långt från rampljuset.

– Jag skulle jättegärna vilja visa upp det i en bok eller i en utställning. Hittills har det mest varit på lagets instagramkonto, säger hon.

Den andra änden av sportens värld skildrades av Jonas Lindkvist som vann årets sportreportage med bilder på Charlotte Kallas väg mot OS.

Flera fotografer går hem med en hel bunt diplom under armen. Flest förstapriser fick Åsa Sjöström, som vann bästa vardagsbild utland, bästa porträtt och bästa porträttserie, medan Christoffer Hjalmarsson, Expressen, vann för bästa nyhetsbild utland, bästa bildreportage utland samt årets fotograf.

Samtliga nominerade bilder visas på Upplandsmuseet fram till påsk.