Folkfest med färg i Uppsala city

Lördagens Pridetåg i Uppsala var kanske det största hittills. Det blev en riktig folkfest i höstvärmen.

Dags för start. Prideflaggan vecklas ut.

Dags för start. Prideflaggan vecklas ut.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-09-21 16:09

Det var fjärde året i rad som pridetåget gick genom Uppsala. Tidigare har ett tusental personer deltagit. I år var de betydligt fler. Arrangören RFSL hoppades på över  2000 personer.

– Vi har spridit mycket information om paraden i sociala medier så jag tror vi kommer att bli många, säger Saga Karlsson som är ordförande i RFSL.

Saga Karlsson tycker att prideparaden är viktig att hålla, trots att den funnits på många håll under lång tid.

– Man skulle kunna tro att vi har kommit i mål. Men så är det inte. Det finns många krafter som vill motarbeta oss. När SD vill förbjuda regnbågsflaggan på kommunhuset i Sölvesborg så förstår man att kampen inte är över, säger Saga Karlsson.

Paraden gick från Carolinaparken till Vaksala torg. Deltagarna samlades under parkens lummiga träd.

Markus Frick med barnen Edda och Lowe hade smyckat familjens transportcykel med prideparaplyer och ballonger. Barnen blåste färggranna såpbubblor i vinden.

– Vi deltar därför att vi tycker det är viktigt att tidigt visa våra barn att alla människor har ett lika värde, sade Markus Frick och trampade iväg på cykeln.

Strax efter vecklades den jättestora prideflaggan ut och tåget startade med trummor, musik och glädjerop.

Stämningen i prideparaden var god, det var den också bland alla Uppsalabor som kantade gatorna i centrum där paraden drog fram.

Prideparaden avslutades på Vaksala torg där Uppsala Konsert och Kongress från i år är samarbetspartner för festivalens Pride House och avslutande gala på kvällen.

Alla ska vara med.
Alla ska vara med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!