"Barnflickan" Sara Svensson snart fri

Sara Svensson kan snart bli utskriven från den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, skriver Corren.se. Hon dömdes för mord och mordförsök i Knutbydramat, ett av de mest uppmärksammade rättsfallen under 00-talet.

30 mars 2010 18:45
Sara Svensson, även kallad barnflickan, ska slussas ut i friheten via eget boende under sex månader.
Sedan början av året studerar hon på Vadstena folkhögskola, och planen är att hon ska vara kvar på orten under det år som studierna pågår, enligt en ny dom i Förvaltningsrätten.
Corren.se skriver att vården av Sara Svensson tycks ha varit framgångsrik.
"Hon har fortsatt med samtal som glesats ut i dagsläget och så småningom ska avslutas. En hel del arbete återstår dock där det gäller att hon hittar sin egen identitet", skriver chefsläkaren enligt sajten.

Sara Svensson har haft flera permissioner från den rättspsykiatriska vården. Närmast får hon fira påsk med sin far i Småland, och enligt domen i Förvaltningsrätten får hon resa dit på egen hand. Sara Svensson dömdes för att ha avlossat de dödande skotten i Knutby mot pastor Helge Fossmos andra hustru där hon låg och sov i januari för sex år sedan. Pastorn och barnen sov i ett rum bredvid. Sedan gick barnflickan över till huset bredvid och försökte skjuta maken till pastorns älskarinna.

Manuset till tragedin var skrivet av pastorn via sms, enligt tingsrätten och hovrätten. Och det var på den omfattande sms-trafiken som pastorn föll. I rättegångarna framstod händelsekedjan som ett kärleksdrama med religiösa övertoner. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att barnflickan led av en "ospecificerad psykisk störning med religiöst färgade övertygelser av psykotisk valör". Som allvarligt psykiskt störd kunde hon inte dömas till fängelse.

Pastor Helge Fossmo avtjänar fängelse på livstid för anstiftan till mord och anstiftan till försök till mord.
Morddramat i Knutby

10 januari 2004. Pastor Helge Fossmos andra hustru hittas mördad i hemmet i Knutby. I huset bredvid hittas en 30-årig skottskadad man.
11 januari 2004. Sara Svensson grips, misstänkt för mord och mordförsök. Hon var tidigare barnflicka hos pastorsfamiljen Fossmo.
28 januari 2004. Pastorn anhålls misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen av hans första hustrus död tas upp igen efter att ha avskrivits som en olycka 1999.
30 juli 2004. Uppsala tingsrätt dömer Helge Fossmo mot sitt nekande till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och till två mordförsök. Han frias från misstanken om att ha dödat sin första hustru. Sara Svensson döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök på pastorns andra hustru och försök till mord på grannen.
2010: Sara Svensson blir fri och slussas under en sexmånadersperiod ut från den rättspsykiatriska vården.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT