Bakterier – hett i Uppsala just nu

Bakterier är trendiga. På lördagens fermenteringsmässa på Kulturoasen vällde besökarna in för att provsmaka syrade grönsaker och jästa drycker. De flesta föreläsningarna var utsålda.

2 mars 2019 22:17

Det var nästan svårt att komma fram och lyckas ställa frågor till utställarna. De var omringade av vetgiriga Uppsalabor som ville provsmaka och veta mera om de fermenterade produkterna. Fermentering är en konserveringsmetod som bygger på kontrollerad jäsning med bakterier.

– Det är väldigt intressant och gott. Min man kommer från Tyskland och vi äter mycket surkål, säger Sonja Sandström som provsmakar syrad vitkål med olika smaker.

Hon köper den med vitkål och morötter.

Gunilla Blomqvist står bredvid och provar syrade rödbetor med olika smaksättning.

– Jag brukar äta mycket surgurka och tycker det här är väldigt spännande. Dels är det gott, dels hälsosamt. Vi måste tänka på våra tarmbakterier, säger hon.

Till nästa utställare var trängseln stor för att smaka på vattenkefir som är en fermenterad läskdryck.

– Jag var med om en olycka. Med förstörda knän kunde jag inte gå tillbaka till mitt gamla yrke som snickare. Under året som jag var sjukskriven hörde jag en podd om hälsosam mat och fastnade för det, säger Johannes Holmberg, som sedan två år driver sitt eget företag.

Annat som fanns var tempeh, görs av fermenterade sojabönor och hålls ihop av ett slags mögelsvampmycel. Eller seitan, ett köttersättningsmedel gjort på glutenprotein. Och kombucha, fermenterad dryck baserad på grönt eller svart te. Där fanns kit för att för att brygga öl eller göra egen kimchi, som är en stark, koreansk syrad rätt som ofta baseras på kinakål.

– Nej, så här mycket folk var verkligen en överraskning. Man vet ju aldrig om det blir succé eller flopp, säger Tim Öhlund som producerar syrade grönsaker och miso.

Han är den som ihop med Kulturoasens Kent Wennman arrangerade mässan.

Och det gjorde de för första gången. Tim Öhlund hade tidigare varit på fermenteringsfestivaler och tänkte att något liknande skulle passa i Hågaby.

– Fermentering har verkligen ökat explosionsartat under den senaste tiden, säger han.

– Jag älskar syrade grönsaker. Får jag inte det vid varje måltid är det något som fattas, säger Kent Wennman.

Ett femtontal utställare hade kommit till Hågaby och inbokade var lika många föreläsningar. En hette kreativ kimchi.

– Vi har varit workshop och fått göra våra egna burkar med kimchi. Det var väldigt roligt, säger Disa Hasselberg.

– Om två veckor är de mogna och då kan vi börja äta upp dem, säger Carl Öhrnell.

Fermentering handlar om jäsning

Fermentering är en urgammal konserveringsmetod.

Den innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process.

Då uppstår bakterier som börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten hälsosam och smaken förändras.

Vitkål blir till surkål, mjölk till yoghurt med mera.

Exempel på fermenterat är kimchi: koreansk nationalrätt, ofta baserad på kinakål, kumbucha: fermenterad söt dryck, tempeh: görs av fermenterade sojabönor, surdegsbröd, miso: japansk buljong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof