Klart för året Nobelpris

Under veckan för vi veta vilka som i år tilldelas världens finaste forskningspriser, Nobelprisen. Bara en ytterst liten krets vet redan vilka pristagarna blir. Så omgiven av sekretess är processen att utse pristagare att inte ens ordföranden för Nobelstiftelsen i förväg får veta vilka som prisas.

Foto:

Uppsala2017-10-01 12:00

– En viktig uppgift för Nobelstiftelsen är att stötta de prisgivande organen, men vi har ingen insyn i eller inflytande över deras arbete. I likhet med miljontals Nobelprisintresserade personer världen över ser jag fram emot att få veta vilka personer och upptäckter som i år anses värda att prisas, säger Carl-Henrik Heldin, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, som är inne på sitt femte år som Nobelstiftelsens ordförande.

I enlighet med Alfred Nobels önskan i sitt testamente är de prisgivande organen Kungliga vetenskapsakademien (fysik- och kemiprisen), Karolinska institutet (medicinpriset), Svenska Akademin (litteraturpriset) och Norska Stortingets nobelkommitté (fredspriset).

Nobelstiftelsens uppgift att förvalta arvet efter Nobel så väl att det alltid kommer att finnas tillräckligt med pengar för arbetet med att sålla fram pristagare, finansiera priserna, den högtidliga utdelningen av dem i Konserthuset i Stockholm 10 december, Nobelbanketten i Stockholms stadshus på kvällen och flera andra inte fullt så kostsamma kringaktiviteter.

Nobelstiftelsen ska också representera hela "Nobelgemenskapen" utåt, personifierad av dess ordförande när han håller inledningstalet vid prisutdelningen och välkomnar gästerna på Nobelbanketten – båda TV-sända i flera andra länder.

– Men jag har aldrig känt av något kändisskap. Förmodligen är det fler som känner till mig till namnet än till utseendet, säger Carl-Henrik Heldin.

Enligt det kända brittiska uppslagsverket Encyclopedica Britannica betraktas Nobelprisen allmänt som världen mest prestigefulla priser för intellektuella prestationer. Under sina år som Nobelstiftelsens ordförande har Carl-Henrik Heldin fått många exempel på att den beskrivningen inte är någon överdrift.

– Som ett exempel kan jag nämna att 100 japanska journalister kom till Stockholm för att bevaka prisutdelningen och Nobelveckan när japanska forskare var bland fysikpristagarna för att par år sedan, berättar han.

Många faktorer anses ha bidragit till Nobelprisen inom loppet av bara några år i början av 1900-talet fick status som prisernas pris – däribland att de skilde ut sig genom att vara internationella priser och den då unikt höga prissumman.

– Med tiden har nog den långa traditionen och det ytterst noggranna arbetet bakom valet av pristagare blivit allt viktigare för prisens prestige. Under prisens långa historia finns nästan inga exempel på att forskare bakom tvivelaktiga upptäckter har prisats. Den strikta sekretessen bidrar också till att hålla uppe intresset för Nobelprisen, säger Carl-Henrik Heldin.

Så strikt är sekretessen att medlemmarna av de olika priskommittéerna av rädsla för att bli hackade inte ens vågar använda e-posten när de kommunicerar med varanda eller skriver någonting på datorer uppkopplade till Internet. Och efter att ett års prisarbete har avslutats dröjer det ytterligare 50 år innan sekretessen hävs och det blir möjligt för forskare och vanliga dödliga att få veta vilka som nominerades och hur diskussionerna gick när prisorganen kom fram till sina beslut.

– Med tanke på hur många personer som är involverade i prisarbetet är det egentligen märkligt att det nästan aldrig förekommer några läckor, säger Carl-Henrik Heldin.

De ytterst få gånger som det har hänt har det faktum att en läcka inträffat snabbt vuxit till en egen världsnyhet – som när Svenska Dagbladet timmarna före det officiella tillkännagivandet avslöjade att "provörsbefruktningens fader" Robert Edwards skulle tilldelas medicinpriset 2010.

2012 sänktes prissumman för de enskilda Nobelprisen från 10 till 8 miljoner kronor, men efter några år av konsolideriong av Nobelstiftelsens ekonomi höjs den i år till nio miljoner – med ambitionen att göra ytterligare höjningar framöver.

Rent ekonomiskt ligger Nobelprisen även efter höjningen långt efter flera nytillkomna vetenskapspriser, som belönar pristagarna med uppemot tre gånger så höga belopp. Kan Nobelprisen vara på väg att tappa sin glans, nu när andra priser erbjuder sina pristgare så mycket mer?

– Ännu har jag inte sett några tecken alls på att intresset för Nobelprisen skulle vara på väg att minska. Nobelprisen är förknippade med så många andra värden än de rent ekonomiska. Samtidigt är jag väl medveten om att vi arbetar inom en förtroendebransch. Misstag i prisarbetet skulle kunna få förödande följder för Nobelprisens prestige, säger Carl-Henrik Heldin.

Nobelstiftelsen och de prisgivande organen kan sägas vara kärnan i "Nobelprisgemenskapen". Vid sidan av dessa finns dock numera också den till Nobelstiftelsen nära knutna paraplyorganisationen Nobel Group Interest, som i sin tur kontrollerar flera andra stiftelser och aktibolagen Nobel Media, Nobelmuseet och Nobelhuset.

Nobel Group Interest har samma styrelsemedlemmar som Nobelstiftelsen och koordinerar sina styrelsemöten med varandra.

Nobelhuset AB:s uppgift är att bygga ett stort Nobelcenter på Blasieholmen – med lokaler för att rymma ett flera gånger större Nobelmuseum än det nuvarande i Gamla stan, för konferenser och andra utåtriktade aktiviteter och för Nobelstiftelsen själv. Omfattande kritik, bland annat för att äventyra Nobelstiftelsens ekonomi, och överklaganden har försenat detta miljardbygge.

– I verkligheten kostar byggnaden inte Nobelstiftelsen en enda krona eftersom den finansieras helt av donationer från Wallenbergstiftelsen, Erling Persson-stiftelsen och privatpersoner. När byggnaden väl står klar är jag övertygad om att kritiken efter ett tag går över i ett accepterande och så småningom ett gillande, så som hände till exempel när det nya kongress- och konserthuset byggdes i Uppsala, säger Carl-Henrik Heldin.

Fotonot: Om någon undrar varför priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne inte har nämnts i artikeln beror det på att det priset tillkommit långt senare än övriga pris och finansieras av Riksbanken, inte Nobelstiftelsen. Däremot arbetar kommittén för ekonomipriset efter ungefär samma principer som priskommittéerna för de klassiska Nobelprisen.

Nobelstiftelsen har fyra miljarder i tillgångar

I sitt testamente lämnade industrimannen Alfred Nobel större delen av sin förmögenhet som grundplåt för de tre Nobelprisen. Fyra år efter hans död grundades den privata Nobelstiftelsen för att förvalta detta arv. De första Nobelprisen delades ut 1901.

Under de 117 år som har gått sedan Nobelstiftelsen grundades har arvet efter Nobel vuxit från den på sin tid enorma summan 31 miljoner kronor till cirka fyra miljarder kronor. Det motsvarar ungefär tre gånger Zlatan Ibrahimovic förmögenhet.

Nobelstiftelsen har ett tiotal anställda. Stiftelsens vd är förre vice riksbankschefen Lars Heikensten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!