Under de senaste åren har algoritmer varit på mångas läppar. Robotdammsugare styrs av algoritmer och det är algoritmer som avgör hur ditt flöde ser på ut på Facebook. Men vad är egentligen en algoritm?

– En algoritm är ett sätt att samla in data och förvandla det till en förståelse. Facebook har till exempel massor av information om vad du gillar och var du befinner dig. Sedan kan en algoritm bestämma vilken reklam som passar dig bäst, förklarar David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet.

Om några dagar ska David Sumpter föreläsa på svenska ambassaden i London om bland annat vad som är farligt med Facebook och vad som inte är det. Många tror att sociala medier med "fake news" och så kallade filterbubblor har påverkat olika val, men David Sumpter anser att vi har en övertro till vad algoritmer är kapabla till.

Artikelbild

| Google och Facebook är exempel på företag som använder sig av algoritmer för att ge dig riktad information.

– Jag har bland annat forskat om Cambridge analytica och sett att deras försök att använda algoritmer för att få personer i USA att rösta på Republikanerna inte fungerade särskilt bra. "Fake news" och filterbubblor påverkade inte valet så mycket som det påstås.

David Sumpter tror inte att algoritmer på sociala medier är ett direkt hot mot demokratin. Däremot tycker han att det är viktigt att belysa andra användningsområden.

– Många myndigheter använder sig av algoritmer i tron om att de är neutrala. Men det är de inte. Det har faktiskt visat sig att de är sexistiska och rasistiska. Algoritmer lär sig genom att samla in enorma mängder data från internet och sedan hitta ett mönster. Och vårt språk i inlägg, artiklar och nyheter är tyvärr ofta sexistiskt och det lär sig algoritmen.

Enligt David Sumpter har vi inte kommit särskilt långt i utvecklingen av artificiell intelligens (AI) ännu. Algoritmerna är fortfarande långt ifrån någonting som kan liknas mänsklig intelligens.

– Vi är inte ens i närheten av en insekts intelligens ännu. En algoritm kan närmast jämföras med en bakterie som kan anpassa sig och hitta föda utifrån vilken miljö den lever i.

Tror du att världen kommer att tas över av artificiell intelligens?

– Det finns så många filmer om just att AI kommer att ta över världen, men den bilden är överdriven och vi är långt borta från den verkligheten!

sara.hogbom@unt.se