Äldre personer riskgrupp för årets influensa

Den 19 november börjar Region Uppsala vaccinera mot influensa. I år tros influensan slå extra hårt mot äldre.

76 000 doser har beställts till Region Uppsala för att vaccinera mot influensa. Årets influensa väntas slå extra hårt mot äldre personer.

76 000 doser har beställts till Region Uppsala för att vaccinera mot influensa. Årets influensa väntas slå extra hårt mot äldre personer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix/TT

Uppsala län2019-11-13 21:00

Nästa vecka startar den ordinarie vaccinationen mot influensa på vaccinationsbyråer och vårdcentraler runt om i länet.

Att vaccinera sig är gratis för de som ingår i en riskgrupp. Det handlar bland annat om diabetiker, barn med flerfunktionshinder, vuxna och barn med svår astma samt alla som är äldre än 65 år. Och just äldre väntas drabbas allra hårdast av årets influensa. 

Årets influensa antas bli av sorten A(H3N2).
– Man ser historiskt vilken typ av influensa som cirkulerat. Sedan jämför man med vilken typ som cirkulerat på södra halvklotet under sommaren, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Region Uppsala. 

Äldre i regionen är generellt sett bra på att vaccinera sig. Förra året fick över hälften av de över 65 år vaccinsprutor. Åtgången var så stor att man i år beställt betydligt fler doser jämfört med i fjol. Förra året köptes 52 000 doser in och i år har 76 000 doser beställts.
– I år tar vi ordentlig höjd. På ett sätt är det jättepositivt om vaccinet tar slut eftersom fler då vaccinerat sig. Men vi hoppas såklart alla som behöver får vaccinet, säger Johan Hedlund.

Doser som eventuellt blir över kommer att kasseras eftersom vaccinet uppdateras för varje år och inte kan användas längre fram. 

För att se till att personer ur riskgrupper vaccinerar sig får alla över 75 år hem ett vykort med information om att de kostnadsfritt kan vaccinera sig. Dessutom ser barnmorskor till att informera kvinnor i senare delen av graviditeten om vikten av vaccinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!