Fredrik Ahlstedt samlade rösterna i C, KD och SD i valet till posten som kommunstyrelsens ordförande och Uppsala kommuns främste företrädare. Sammanlagt blev det 35 av rösterna. Erik Pelling (S) fick övriga, inalles 46 och gick segrande ur striden.

Även valet av ledamöter gick det nya styret samt vänsteroppositionens väg.

– Ur Uppsalabornas perspektiv är det här tråkigt. Valresultatet innebar en kraftig minskning för nuvarande majoriteten . Uppsala röstade för förändring, ändå sitter S och MP kvar, trots att de gjorde katastrofval.

Artikelbild

| Fredrik Ahlstedt har in i det sista drivit att han ska borde bli kommunstyrelsens ordförande och Uppsalas främste företrädare. Men när det väl blev val förlorade han klart.

Men ni backade ju också, dessutom från en stor minskning i valet 2014.

– Nej, den samlade Alliansen gick fram i år.

Moderaterna backade, ändå ville du bli ordförande.

– Det var med Alliansen vi gick fram i valrörelsen. Men i dag känner jag besvikelse för Uppsalaborna över att det inte gick att realisera vad Alliansen ville, även om jag på förhand visste att Vänstern skulle ge stöd åt S, MP och L.

Det nya styret kommer att prövas hårt direkt, förutspår Fredrik Ahlstedt.

– På fullmäktige i november ska vi besluta om den kommunala skattenivån. Det fanns i valet en tydlig majoritet för skattesänkning. Nu kommer det visa sig på en gång om de styrande kommer att realisera väljarnas önskan. Det kommer att bli tydligt direkt, säger han.

Redan på tisdag klockan 09.00 träffas de tre kvarvarande allianspartierna för att som Fredrik Ahlstedt säger "börja diskutera en slagkraftig oppositionspolitik".

Och dörren till flyktade Liberalerna är inte stängd.

– De är välkomna tillbaka när de önskar.

Att SD begärde så kallat proportionellt valsätt i valet av ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen, vilket gjorde fullmäktige ovanligt röstningstekniskt komplicerat, vill Fredrik Ahlstedt inte kommentera.

– Var och en har rätt att göra så om den vill. Jag vill inte recensera andra partier. Men det tog tid.