– Uber är en teknisk plattform i form av en applikation som taxiförare kan använda sig av för att få en körning och på det sättet förbättrar vi mobiliteten, säger Alok Alström, Sverigechef Uber.

Mobilapplikationen Uber är en resetjänst där användaren fyller i varifrån den vill åka och vart. På så sätt får användaren kontakt med en förare som plockar upp användaren och kör den från A till B. Genom applikationen kan man följa bilen och även få en presentation av föraren. Efter färden dras pengar för resan på det betalkort användaren angett vid registreringen av applikationen. Tjänsten finns i 400 städer runtom i världen och och erbjuder mellan 30 och 40 procent lägre priser än andra taxibolag. I Sverige finns tjänsten i Stockholm, Götebrog, Malmö och Lund. Och nu är det alltså Uppsalas tur.

– Det finns en stark efterfrågan i Uppsala, både från folk som vill åka med oss och som vill köra, säger Alok Alström.

Artikelbild

| Chauffören öpnar bildörren.

I Uppsala kommer företaget endast att lansera UberX, som är en av fyra resetjänster som finns i Sverige. Det är den vanligaste tjänsten i Sverige och som körs av förare med taxiförarlegitimation. Men företaget har fått hård kritik för en av sina andra tjänster, som kallas UberPop, där förarna är privatpersoner. Enligt Svenska taxiförbundet gör tjänsten Uberpop det möjligt för förarna, att undvika skatt, eftersom det är förarna själva som måste redovisa sin inkomst till Skatteverket.

– Det är svarttaxi och svarta pengar rakt ner i fickan på förarna. Vi vill att Uber ska förmedla den dokumentation som finns om resandet med deras tjänster till Skatteverket, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska taxiförbundet.

Men enligt Alok Engström så har man en god dialog med Skatteverket. Vidare menar han att Uberpop följer svensk lagstiftning, men att det finns ett behov av ett förnyat regelverk. Det är också en av orsakerna till att företaget inte vill lansera den tjänsten på fler orter.

– Det är en testprodukt i Stockholm och Göteborg. När det finns ett nytt regelverk, som regeringen håller på att utreda, då kan vi titta på en expansion, säger Alok Alström.