Blir det folkmusik på trumpet nu?

– Nja, jag har ju aldrig spelat svensk folkmusik i någon större utsträckning utan mer världsmusik, klassisk musik och jazz. Trumpet tillhör ju inte de traditionella folkmusikinstrumenten utan har en helt annan historia om man jämför den med de traditionella folkmusikinstrumenten. Däremot har jag hela tiden haft folkmusik på mitt bord i mitt nuvarande jobb..

Vilken är den relation till Eric Sahlström Institutet?

– Jag har inte haft några direkta kontakter med institutet tidigare. Men jag kände att det var nästa steg för mig att ta utifrån det jag har hållit på med tidigare. Det är en logisk utveckling och det känns inspirerande. Folkmusiksverige är inte så stort och jag känner många i de kretsarna och alla jobbar med samma frågor, det ska verkligen bli kul att fortsätta samarbeta i och vidareutvecklade de nätverk som Eric Sahlström Institutet redan har..

Hur vill du utveckla verksamheten?

– Jag har varit föräldraledig sedan augusti så nu gäller det att försöka veva i gång huvudet. Jag har inga klara idéer ännu, utan det kommer att ta ett tag att lära mig det här av dem som arbetar här. Jag tror inte på att dundra in på en ny arbetsplats och börja ändra på allt, jag är inte den typen av människa. Det finns så mycket erfarenhet här att använda sig av. Jag har en lite annan bakgrund och kanske var det just det som gjorde det intressant att anställa mig.

Riksdagens kulturutskott var nyligen på besök. Hur säker är framtiden?

– Det kan jag inte uttala mig om just nu mer än att det är tufft inom hela kultursektorn. Finansiering kommer att vara en viktig del av mitt arbete.

Institutet anställer också en intendent. Vad är syftet med det?

– Det handlar om att renodla rollerna. Han kommer att arbeta mer med själva utbildningen medan jag jobbar mer med utveckling och utåtriktad verksamhet. Nu ska vi försöka sätta de här rollerna..

Vad har du för bakgrund?

– Jag är född i Malmö men har bott på många olika ställen i Sverige. Min pappa var musiker inom regionmusiken och flyttade mycket. Jag är utbildad brasspedagog vid Musikhögskolan i Örebro. Sedan har jag både arbetat som musiker och pedagog innan jag började på Musik Västernorrland för nio år sedan. Där har jag arbetat som producent och projektledare med inriktning mot folk- och världsmusik men också inom kammar-, kör- och konstmusiken. Folkmusiken blomstrar i Västernorrland och det är massor av ungdomar som är med och spelar och dansar.

Ska du flytta söderut för att komma närmare jobbet?

– Vi flyttar in på herrgården här i Tobo i januari där vi ska hyra fram till sommaren. Tanken är att hitta något trevligt ställe att slå sig ner på med familjen. Min fru Anna är frilansande musiker och för henne är det perfekt att bo här nere.

Vilken musik lyssnar du helst på?

– Jag är en total allätare, men som trumpetare går jazzen inte att komma ifrån. Det finns så himla mycket bra musik och musiker att lyssna på. Däremot är jag ingen större fan av Idol.

Hur väl känner du till den uppländska folkmusiken?

– Jag känner ju till Väsen förstås. När jag började arbeta i Sundsvall hittade jag en platta på jobbet. Det visade sig vara Väsens skiva "Live i Japan". Den är väldigt bra. Musik ska höras live!