Medborgarnas synpunkter ska tas tillvara

En lyxversion av en camping, nytt äldreboende på Hållnäshalvön eller möjlighet till ångbåtsturer på Tämnaren. Önskemålen är många när Tierps framtid ska formas.

Kommunarkitekten Adam Nyström leder arbetet med att ta fram en ny översiktsplan i Tierps kommun. I det arbetet ingår bland annat medborgardialoger.

Kommunarkitekten Adam Nyström leder arbetet med att ta fram en ny översiktsplan i Tierps kommun. I det arbetet ingår bland annat medborgardialoger.

Foto: Kjell Sjöberg

Infrastrukturfrågor2019-09-15 09:00

Arbetet med att teckna kommunens framtid i görs i form av en ny översiktplan där en färdriktning anges. Arbetet har pågått ett tag - men ännu finns inget innehåll i Tierps nya plan.

– Innan vi skriver något vill vi veta vad våra medborgare tycker och hur de ser på framtiden. Vi vill ha deras tankar med oss i det här arbetet från första början, säger Adam Nyström, kommunarkitekt i Tierps kommun och den som leder arbetet.

Adam Nyström förklarar att den plan som börjat tas fram ska teckna bilden av Tierp fram till år 2050. 

Det första steget är nu så kallade medborgardialoger på nio olika platser. Det arbetet har redan börjat och tjänstemän och politiska företrädare har bland annat varit på plats i hembygdsföreningens lokal Gröna Lund i Hjälmunge på Hållnäshalvön. 

– De här träffarna består av två olika delar. Dels har vi en gruppövning där deltagarna får tycka till i olika övergripande frågor när det gäller kommunens framtid, men sedan får de även möjlighet att komma med egna förslag på nya saker som de skulle vilja se i kommunen, säger Adam Nyström.

På de dialogmöten som hållits har kommunen fått en mängd förslag som flerbostadshus i de mindre orterna i kommunen, en rejäl satsning på turismnäringen med fiskecamper vid Dalälven och en utbyggd hälso- och sjukvård bortom Tierps tätort.

Förutom medborgarnas synpunkter regleras utformning och innehåll i översiktsplanen av plan- och byggnadslagens regler samt vad som framgår av regionala- och statliga planer. 

Hur har deltagandet varit hittills?

– I Hjälmunge var det fyrtio deltagare medan det var ett tjugotal i Mehedeby här om kvällen. Det som är viktigt att betona med medborgardialoger är att vi där får möjlighet att ta del av medborgarnas kunskaper och tankar om framtiden. Det är viktigt och vi vill se så många som möjligt på de här träffarna, säger Adam Nyström.

Nya översiktsplaner tas fram med jämna mellanrum i landets kommuner. Att en ny tas fram i Tierp beror på att man från politiskt håll menade att den nuvarande planen som gäller för tidsperioden 2010 till 2030, saknar aktualitet på områden som rör bostadsbyggande, arbetsmarknad, företagande, social service, infrastruktur, hållbarhetsfrågor och andra samhällsfrågor.

Nästa medborgardialog hålls i Söderfors den 18 september.

Tierps kommun genomför nio medborgardialoger för att få höra hur kommunmedborgarna ser på sin framtid.
Tierps kommun genomför nio medborgardialoger för att få höra hur kommunmedborgarna ser på sin framtid.
Medborgardialoger

En översiktsplan har ett långsiktigt perspektiv för hur en kommun på bästa sätt ska utvecklas. Den plan som nu tas fram omfattar hela Tierps kommun och anger inriktningen för de kommande 30 åren. I det här arbetet ingår så kallade medborgardialoger där allmänheten ges möjlighet att lyfta fram förslag och tycka till.

På följande platser genomförs dialoger; Tierp, Hållnäs, Mehedeby, Söderfors, Örbyhus, Karlholm, Skärplinge, Tobo och Månkarbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!