Kommunal försäljning orsakar politisk träta

Långa väntetider till kommunens hyresrätter. Nu vill Moderaterna att Älvkarlebyhus ska få sälja en del av sitt bestånd för att finansiera nybyggnationer.

Älvkarlebyhus förvaltar idag drygt tusen lägenheter i kommunen.

Älvkarlebyhus förvaltar idag drygt tusen lägenheter i kommunen.

Foto: Kjell Sjöberg

Älvkarleby kommun2019-10-15 18:02

Detta skriver Roger Petrini, moderat gruppledare, i en motion till kommunfullmäktige i Älvkarleby.

Älvkarlebyhus äger majoriteten av hyresrätterna i kommunen och för närvarande är det inte möjligt för bolaget att sälja några fastigheter. Moderaterna vill därför se en ändring i ägardirektiven.

Moderaterna vill att Älvkarlebyhus ska kunna sälja fastigheter för att ha möjlighet att finansiera byggen av flera nya bostäder. De menar också att försäljningar skulle skapa en mer konkurrensutsatt hyresmarknad med flera bostadsrättsföreningar.

S-politikern Lars Skytt som är ordförande för Älvkarlebyhus säger att bolaget har skickat in ett brev till kommunfullmäktige om möjligheten att sälja fastigheter.
– Vi har efterlyst att frågan ska tas upp. Det har dock inte hänt något sedan i mars och då passade Moderaterna på att lägga en motion i samma ärende, vilket jag tycker är synd.

Skytt menar att Moderaterna har en annan avsikt med sin motion än vad styrelsen hade med sitt beslut.
– De vilja sälja ut allmännyttan för att till exempel göra bostadsrätter som bland annat i Stockholm, Uppsala och Gävle.

Skytt säger att bolaget inte kommer att sälja fastigheter med många hyresgäster utan att det handlar om mindre fastigheter i utkanten av kommunen som inte passar in i deras bestånd. 

Roger Petrini dementerar det som Skytt säger.
– Vårt syfte är inte att sälja ut allmännyttan. Vi vill bara att Älvkarlebyhus ska få göra vad de anser behöver göras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!