Han vurmar för övergivna lador

Under tre månaders tid fotograferade Pavel Matveyev övergivna lador runt om i Tierp. Nu ställs resultatet ut och han tilldelas Tierps kulturstipendium.

8 augusti 1916 09:18

Karlholmsbaserade konstnären Pavel Matveyev tar i dag tisdag emot Tierps kommuns kulturstipendium. Prisutdelningen sker i samband med vernissagen för hans installation ”49 lador kring Tierp” som består av fotografier av lador tagna runtom i kommunen.

– Jag flyttade till Karlholm för tre år sedan och jag visste att jag ville visa upp något från mina nära omgivning. Det jag fastnade för från det omkringliggande landskapet var lador. Under tre månader har jag åkt runt och letat efter lador som är lite nedgångna och har en historia, berättar konstnären.

I utställningen ingår också ljudupptagningar från ladorna, där Pavel Matveyev även spelat in hur han själv går fram och skrapar med fingret på byggnaderna.

– Jag tycker inte att fotografier ger tillräckligt med uppmärksamhet åt motivet. Ett foto visar bara ett givet ögonblick, men med ljudet blev det lite mer tid och mer av ett porträtt av ladorna. Att röra vid dem gjorde att jag kunde komma närmare både ladorna och min omgivning.

Kulturstipendiet får han för sitt planerade projekt ”The Interpretation of Ordinary Landscape”, som är tänkt att bestå av en tillfällig konstinstallation i Karlholmsbruk, där olika besökare får se på ett landskap genom en tom tavelram och berätta vad vyn betyder för dem.

– Det handlar om hur en plats uppfattas på olika sätt, beroende på ens perspektiv. En ortsbo kanske berättar om ett fält hen lekte i för 20 år sedan och en arkitekt kanske ser potential för nya hus. När jag har tillräckligt med inspelat material kommer jag sätta samman det med bilden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!