– Jag är stolt, både att ha blivit invald men också över att jag är den yngsta ledamoten i kommunfullmäktige, säger Yaqub Ahmed.

På tisdagskvällen var det dags för kommunfullmäktigedebut för Yaqub Ahmed och de andra nya ledamöterna. I Tierp har 19 av 49 ledamöter bytts ut sedan förra mandatperioden.

När UNT pratar med Yaqub Ahmed förklarar han att integrationsfrågan är viktig för honom.

Artikelbild

| Det bjöds på musik av elever från Kulturskolan i samband med fullmäktigemötet.

– Jag vill jobba för att det ska bli lättare för nyanlända att komma in i samhället genom att bland annat öka möjligheterna till språkpraktik på arbetsplatser som förskola och vård, förklarar han.

Moderaten Karola Fredén flyttade från Uppsala till Tierp för ett år sedan. Hon är helt ny i politiken.

– Jag kände att jag ville engagera mig i lokalpolitiken och vara med och påverka. Bättre studieresultat i skolan är en av de frågor som jag verkligen brinner för, säger Karola Fredén.

Hur ska det gå till?

Artikelbild

| Det var god uppslutning och fullt i salen när det var konstituerande kommunfullmäktigemöte i Tierp på tisdagskvällen.

– Lärarna måste få undervisa. Därför är det viktigt med mera personal i skolan som tar över en del av lärarnas administrativa uppgifter. För att det ska bli möjligt krävs bland annat mera ekonomiska resurser, menar Karola Fredén.

Socialdemokraten Thomas Delgado-Pinto är en av 18 nya ersättare i kommunfullmäktige.

– Jag vill inte sitt vid sidan om och bara titta på. Jag vill vara med och påverka och jag brinner för vård- och omsorgsfrågor för både unga och gamla och att det ska vara lätt att få hjälp om man behöver det, förklarar Thomas Delgado-Pinto under en paus i samband med mötet.