Berusad tågtafsare dömd till dagsböter

En man som tafsade upprepat på en kvinna under en tågresa har dömts för sexuellt ofredande.

En man som ofredade en kvinna sexuellt på ett tåg greps på Tierps station.

En man som ofredade en kvinna sexuellt på ett tåg greps på Tierps station.

Foto: Anders Badner

Tierp2019-11-12 12:00

Det var i början på 2019 som händelsen inträffade i samband med en tågresa. Mannen och kvinnan kände inte varandra sedan tidigare. Kvinnan har, både i förhör och i samband med tingsrättsförhandlingen, uppgivit att mannen ganska omgående efter att tågresan startat ska ha blivit närgången mot henne.

Mannen, som är hemmahörande i de norra delarna av Uppsala län, ska vid upprepade tillfällen ha tagit på både kvinnans armar och lår på ett sätt som hon upplevde som obehagligt. Även en annan person på tåget ska ha noterat mannens närmanden och uppmanat honom att sluta. 

Även tåg- och vaktpersonal ska ha noterat mannens beteende och därefter valt att flytta honom till en annan del av tåget. Personalen valde också att kontakta polisen. När tåget ankom till Tierps station steg polismän ombord på tåget och grep mannen.

I samband rättegången i Uppsala tingsrätt har mannen förklarat att han var berusad under tågfärden och därför inte har några minnesbilder av händelsen.

Domstolen menar dock att de uppgifter som kvinnan lämnat under rättegången varit detaljerade, trovärdiga och måttfulla. 

Tingsrätten säger också i sin dom att mannens agerande har varit sådant att det varit avsett att kränka kvinnans sexuella integritet och att det ligger inom ramen för vad som är straffbart som sexuellt ofredande. Tingsrätten konstaterar att påföljden för sexuellt ofredande är dagsböter och domen skrevs till 80 dagsböter. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!