När samtliga tretton valdistrikt var räknade i Tierps kommun så hade de fyra allianspartierna - Centerpartiet, Moderaterna, liberalerna och Kristdemokraterna gått framåt med fyra mandat och fått ihop 21 av 49 mandat i kommunfullmäktige. Maktpartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappade däremot sex mandat och föll från 23 till 17.

Både Centerpartiets Sara Sjödal och Moderaternas Lars-Göran Birkehorn Karlsen klargjorde under valkvällen att alliansen var redo att ta över styret i Tierps kommun.

– Vi kommer att lägga fram en gemensam alliansbudget vid budgetfullmäktige senare i år som vi kommer att ha som utgångspunkt när vi styr Tierp, förklarade Lars-Göran Birkehorn Karlsen.

Artikelbild

| Moderaternas Lars-Göran Birkehorn Karlsen klargjorde att det inte är aktuellt med något samarbete med SD i kommunfullmäktige.

Under valkvällen förklarade SD:s Joakim Larsson att det var dags för ett maktskifte i Tierps kommun. Han sa också att han kunde se SD som en del i det samarbetet.

När det gällde ett samarbete med SD, som fick ihop åtta mandat, var budskapet från alliansen tydligt.

– Det är inte aktuellt. Vi står alldeles för långt ifrån SD rent ideologisk, sa Sara Sjödal.

Lars-Göran Birkehorn Karlsen förklarade vidare:

Artikelbild

| Det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (till vänster) förklarade att hans parti kan tänka sig ett samarbete med allianspartierna för att hålla SD borta från makten.

– Vill SD, Vänsterpartiet och ytterligare något parti stödja den budget som vi lägger fram så går det bra.

Även S öppnade för ett för samarbete med allianspartierna för att hålla SD borta från makten.

Artikelbild

| På SD:s valvaka var man nöjda med valresultatet. Nu kan partiet tänka sig att vara med och styra Tierp.

– Vi har varit tydliga hela tiden med att vi inte vill att SD ska få hamna i en position att de får styra Tierp, säger Bengt-Olov Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd.