Fastighetsmäklaren Svensk Fastighetsförmedling har sammanställt bostadsförsäljningar i Sverige från oktober 2015 fram till nu. De dyraste villaförsäljningarna gjordes på adresserna Brötvägen i Bromma, snittpris 16,3 miljoner kronor, Norrstigen på Lidingö, 15,8 miljoner kronor, och Norevägen i Danderyd, 15,2 miljoner kronor.

Stadiga priser

Sett till snittpriset på bostadsrättsförsäljningar ligger landets tolv dyraste gator i Stockholmsstadsdelen Östermalm. På dessa adresser kostar bostäderna i snitt från 110 000 kronor per kvadratmeter. På Floragatan på Östermalm, som är dyrast, ligger snittpriset per kvadratmeter på drygt 119 000 kronor.

Det är väldigt låg omsättning på vissa adresser som ligger i attraktiva lägen och det driver upp priserna. Det är klassiska gator, säger Petra Wester, tillförordnad vd på Svensk fastighetsförmedling.

På dessa adresser är priserna i stort sett alltid höga, oavsett ränteläge och andra yttre faktorer, enligt Petra Wester.

Även när bostadspriserna går ner håller de sig ganska stadigt på de här adresserna. Den här typen av adresser finns det alltid köpare på, säger hon.

Lägst högstapris

Blickar man utanför Stockholm ligger de dyraste adresserna i Göteborg, Uppsala och Vellinge. På Solbänksgatan i Göteborg kostar en villa i snitt 11,3 miljoner kronor och på Kåbovägen i Uppsala är snittpriset 11,2 miljoner kronor.

Lägst är högstapriserna på villor i Västernorrlands län. På Fridhemsgatan i Sundsvall kostar bostäderna nästan 3,7 miljoner kronor i snitt.

Göteborgs dyraste gata sett till snittpriset på sålda bostadsrätter är Arkivgatan där snittpriset ligger på 79 000 per kvadratmeter. På Bastionsgatan i Karlskrona i Blekinge, som har de lägsta högstapriserna på bostadsrätter, är kvadratmeterpriset i snitt 35 000 kronor.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att en av de dyraste adresserna låg i en annan stadsdel än Östermalm.