Succé för drop-in segling

Sommarens drop-in segling vid Ekoln har blivit en smärre succé. Många ungdomar som aldrig tänkt tanken på segling har testat, och vissa har blivit riktigt taggade.

20 juli 2018 10:17

Solen gassar och vinden fläktar skönt i vågskvalpet vid Uppsala kanotförenings anläggning strax intill Lyssnarängsbadet i Sunnersta. Vid bryggan ligger flera segelbåtar förtöjda. I en provisorisk undervisningslokal får Gabriel, Elliot och Aisha, som alla är i åttaårsåldern, en kort introduktion om segling. Ingen av dem har seglat förr och snart ska de ge sig ut på sin första tur med ledare. "Jättespännande", säger de med stora leenden och blå flytvästar på.

På bryggan sitter Lars van Der Nat och Jerk Fogelqvist Utterström som varit här i flera dagar. Jerk har seglat förr. För Lars är det första gången.

– Det är väldigt kul, säger han.

Jerk tycker att segling är spännande.

– Som en adrenalinkick. Man kan köra runt på vattnet som man vill, säger han.

Under flera veckor i juli har ungdomar mellan 8 och 15 år kostnadsfritt kunnat prova på segling. Mellan 10 och 50 personer om dagen har kommit.

– Det är första gången vi har drop-in på det här sättet och det har blivit jättebra, vi har nått nya grupper av ungdomar som är nyfikna på segling. Många kommer från Gottsunda och Sunnersta, säger John Ettemo som är ledare vid lägret.

Tidigare så har segelintresserade fått gå ett seglarläger, det har gjort tröskeln högre.

– Ofta är det så att de som börjar med segling har föräldrar som seglar eller känner någon segelintresserad. Nittio procent av de som kommit nu har aldrig seglat förr och vissa har knappt sett en segelbåt. Några av dem har varit här i två veckor och tycker det är jättekul. Vi har haft många tjejer som vill testa, säger ledaren Joachim Samuelsson.

Ute på Ekoln seglar Suhayb Hassan en liten snabb båttyp som kallas feva tillsammans med ledaren Axel Steffner som är regerande svensk mästare i DN jakt - isjakt för en person. Det går riktigt fort i vågorna och Suhayb Hassan ser redan van ut, trots att det bara är tredje dagen till sjöss.

– Jag fick se att man kunde prova på och gick hit själv. Det är jättekul. Jag trivs med seglingen och vill fortsätta om det går. Men det är svårt. Man måste hålla reda på många olika saker samtidigt, säger han.

De som vill ta en paus från båten tar sig ett dopp vid bryggorna eller en fika i solen. För den riktigt segelbitne finns möjlighet att gå med i någon av de tre klubbar som arrangerar drop-in seglingen, låna båt, bli bättre och på sikt kanske tävla i segling.

Tanken är att kunna köra arrangemanget också nästa sommar.

Tre klubbar står bakom seglingen

Klubbarna har bistått med ledare och de som provat på har bjudits på gratis lunch.

Klubbarna är:

UKF - Uppsala Kanotförening.

USS - Uppsala segel sällskap.

ESK - Ekolns segelklubb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa