Statliga servicekontor minskar kraftigt

Sedan 1997 har antalet statliga serviceställen i Uppsala län minskat med 41 procent, enligt fackförbundet ST. "Minskningen är olycklig", säger ordföranden Britta Lejon.

Invånarna i Uppsala län får allt färre serviceställen, trots att befolkningen växer kraftigt.

Invånarna i Uppsala län får allt färre serviceställen, trots att befolkningen växer kraftigt.

Foto: TT

Uppsala län2019-09-20 08:01

Enligt rapporten, som bygger på statistik från SCB,  fanns det år 1997 46 serviceställen i Uppsala län som erbjöd invånarna statlig service, exempelvis lokala kontor för Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. 20 år senare var siffran 27, vilket innebär en minskning med 41 procent.

– En väl fungerande statlig service är viktig för medborgarna. Därför är den här minskningen olycklig, säger Britta Lejon, ST:s förbundsordförande i ett pressmeddelande.

I mars meddelade Arbetsförmedlingen att över hälften av landets 242 kontor ska stänga. För Uppsala län innebar det att kontoren i Enköping och Gimo försvinner. 

 – Det riskerar att försämra situationen ytterligare, säger Britta Lejon.

Argumentet att digitaliseringen bidragit till ökad tillgänglighet håller inte, enligt ST.

– En digital portal kan inte ersätta det personliga mötet. I stora delar av landet måste man köra bil många mil för att möta en riktig människa på en myndighet, säger Britta Lejon i pressmeddelandet.

Enligt rapporten har antalet serviceställen minskat med i genomsnitt 37 procent i Sverige under perioden 1997 till 2017. Störst minskning i landet noteras i Västmanlands län med 51 procent. I Stockholms län minskade antalet serviceställen med 16 procent. 

Lägst minskning i Sverige hade Jämtlands län med 11 procent, men där finns inte samma befolkningsökning som i Stockholm och Uppsala, som väntas ha 483 000 invånare 2050.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!