"Jag har nöjet att meddela er att jag just utsett general/minister John F Kelly som Vita husets stabschef", skriver president Donald Trump på Twitter och tillägger: "Han har varit en riktig stjärna inom min administration."

Beskedet kommer sedan Vita husets nye kommunikationschef Anthony Scaramucci kommit med hätska och grova utfall mot Priebus i bland annat tidningen The New Yorker. Det handlade om huruvida Priebus läckt information till medier.

"Bra person"

Presidenten passar, trots att han sparkar Priebus, på att ändå lovorda honom:

Innan twittrade han om Reince Priebus: "Vi har uppnått mycket tillsammans och jag är stolt över honom!"

Trump ska ha gett Priebus besked om att han skulle bli av med sitt jobb redan för två veckor sedan, enligt Reuters källor. Han lämnade in sin avskedsansökan på torsdag kväll, sedan Scaramuccis utfall i The New Yorker publicerats, enligt en annan källa.

"Rätt beslut"

Priebus försvarar själv Trumps beslut i en intervju med CNN, och säger att han pratat med Trump "ett tag" om att lämna Vita huset.

I ett uttalande hyllar han valet av Kelly som sin efterträdare, och säger att han fortsatt kommer att vara en stark Trumpsupporter.

Som minister för inrikes säkerhet har 67-årige John Kelly ansvarat för att driva igenom en hårdare linje gentemot migranter i USA, och kraftfullare gränskontroller. Valet av Kelly signalerar ett större fokus på lag och ordning, och det kommer att sätta ytterligare press på relationen mellan Trump och det republikanska etablissemanget, skriver Reuters, vars källor pekar ut Michael McCaul som en av dem som skulle kunna efterträda Kelly. Tills vidare tar viceminister Elaine Duke över.

Länk till partiet

Vita husets presstalesperson Sean Spicer sade nyligen upp sig i protest mot Scaramucci som ny kommunikationschef. Både han och Priebus anses ha utgjort en länk mellan presidenten och partiet.

Priebus var partiets ordförande innan han blev Trumps stabschef. Hans avsked kommer inte påverka Vita husets relation till partiet, säger presschefen Sarah Huckabee Sanders.