I lördags skrev en ungdomsledare ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Där anklagade hon föräldrarna till ett motståndarlag för att ha sjungit en nidvisa riktad mot sitt eget lag under Roslagscupen.

”Laget i denna cup består av 14 spelare och 11 olika nationaliteter. Det är barn som spelar fotboll! Oavsett nationalitet eller hudfärg så är det barn som spelar fotboll!! Så varför?? Varför sjunger ni föräldrar till våra motståndare Vi komma vi komma från pepparkakeland?”, skrev ledaren i Facebookinlägget.

Inlägget har fått stor spridning på Facebook och kommenterats av närmare 200 personer.

I Roslagscupens tävlingsbestämmelser framgår att det råder nolltolerans, vilket innebär att det inte får förekomma hot, förolämpningar, svordomar ordningsstörningar eller våld inom fotbollen. Nils-Ragnar Jansson, arrangörsgeneral för Roslagscupen, höll under måndagen på att utreda händelsen.

– Det där är helt åt pipan fel och så där får man inte hålla på. Vi ligger i utredningsskede nu och försöker få tag på så mycket fakta som möjligt. Vi håller på att diskutera hur vi ska gå vidare med det här, sa Nils-Ragnar Jansson på måndagsförmiddagen.

På eftermiddagen, samma dag, ansåg sig cupledningen ha samlat på sig tillräckligt mycket information för att kunna fatta ett beslut om händelsen.

– Vi har utrett det här under dagen och kommit fram till att vi inte kommer gå vidare med här. Den ena klubben har tagit vidare det här till den andra klubben och det kommer att skötas internt, säger Nils-Ragnar Jansson.

Har något liknande hänt tidigare i cupens historia?

– Nej, det har aldrig hänt något sådant här. Det kan ha hänt saker spelare emellan men det tar domaren tag i och reder ut direkt. Det här är lite annorlunda.

En högt uppsatt ledare som är anknuten till den anklagade klubben tycker det är tråkigt att hans klubb pekats ut på det här sättet.

– Vi tar jätte-jätteallvarligt på det här. Spelare och ledare i laget är väldigt ledsna och känner sig utpekade, säger han. 

Ledaren menar att mycket pekar på att händelsen är ett missförstånd.

– Vi har pratat med föräldrarna som varit där. Det verkar vara två föräldrar som suttit och diskuterat midsommarlåtar. En tredje förälder började sjunga pepparkaksvisan, men det ska inte på något sätt vara riktat mot någon spelare.

UNT söker representanter från det andra laget.