– Betyg visar ju inte om man har rätt kompetens för ett jobb eller inte. En läkare kan till exempel ha jättebra betyg men ändå vara en riktigt dålig läkare, sa en av eleverna i publiken.

Kristdemokraten och riksdagspolitikern Mikael Oscarsson svarade från politikerpodiet att han tycker betyg är bra och behövs för att stämma av hur eleven ligger till. Även socialdemokraterna vill ha kvar betygen, men riksdagskandidaten Sanne Eriksson från Östhammar lade till att urvalet till vissa utbildningar borde kompletteras med andra typer av tester.

– Vill ni fortsätta debattera skolfrågan eller ska vi gå vidare? frågade konferencieren Pia Sehm publiken.

Artikelbild

| Valebatt. Miljöpartiets riksdagskandidat Niclas Malmberg ville komma åt ungdomsarbetslösheten och bostadsbristen genom att skapa mer jobb utanför storstäderna, till exempel genom upprustning av järnvägen. Hanna Wageius, ordförande i centerpartiets ungdomsförbund såg en helt annan lösning, nämligen att lägga ner arbetsförmedligen och skapa privata förmedlingar som bara får betalt om de faktiskt lyckas ordna jobb.

Då hade skolfrågan redan debatterats i över fyrtio minuter. Men diskussionen var i full gång och eleverna från årskurs tre på Bruksgymnasiet, Wilhelm Haglunds gymnasium och Forsmarks skola ville höra mer.

– I våras fick eleverna skriva ner vilka frågor de ville debattera. Skolan var viktigast, många ville prata om betyg och stressen runt det. Därefter kom frågor om ungdomars framtid, som möjligheter till jobb och boende, berättar samhällskunskapsläraren David Norlén som är en av arrangörerna.

Debatten om ungas framtid började med att Sverigedemokraten Joakim Isheden drog paralleller mellan ungdomsarbetslösheten och invandringen. Reaktionen lät inte vänta på sig.

– Vi måste vara solidariska mot människor som flyr från krig. Dessutom drivs många framgångsrika företag av personer som har flyttat hit. Sverige skulle bli ett fattigt land om man stängde den dörren, svarade moderaten och riksdagsledamoten Ulrika Karlsson.

Flera partier hade skickat länets toppnamn till debatten, vid det långa podiet satt riksdagspolitiker som Folkpartiets Ismail Kamil och riksdagskandidater som Miljöpartiets Niclas Malmberg. Men också företrädare för ungdomsförbunden som Truls Persson från Ung Vänster. När en elev i publiken räckte upp handen och ifrågasatte politikernas löner, dyra resor i första klass och lyxhotell i Bryssel sa Hanna Wagenius, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund så här:

– För oss i ungdomsförbunden så är det inte alls lyxigt, vi har fått sova på golvet i många gymnastikhallar runt landet.

Det kom många löften från podiet, men bara socialdemokraternas förslag om rätt till CSN-lån för att ta körkort skapade ett spontant sus bland tredjeklassarna. Vilket parti som vann flest sympatier i debatten förblir oklart, och ännu har eleverna tid kvar att fundera. Den nionde september är det skolval.