År 2015 köpte Per Åberg genom sitt företag Gardet AB de två nedlagda skolorna i Film och Morkarla för 2,5 miljoner kronor. Lokalerna renoverades och anpassades till vandrarhemsverksamhet. Under en kort tid hade Per Åberg ett avtal med Migrationsverket som innebar att rummen i Film fungerade som tillfälligt asylboende med kök och personal. Men avtalet sades upp när migrationspolitiken stramdes åt och färre asylsökande människor kom till Sverige.

– Det blev kortvarigt, avtalet avslutades i november 2016 efter knappa sex månader. I Morkarla hann vi aldrig börja hyra ut, säger Per Åberg.

En tid har han försökt att sälja lokalerna, utan framgång.

Artikelbild

| Står tomt. Films före detta skola, omgjort till vandrarhem med restaurangkök. År 2016 hade ägaren ett avtal med Migrationsverket som innebar att de 20 rummen fungerade som tillfälligt asylboende.

– Det har inte varit något intresse. Annonser har legat ute och de ligger väl fortfarande ute, men de gör ingen nytta.

I stället har företaget försökt hyra ut rum på den öppna marknaden – men även det har gått trögt. När UNT talar med Per Åberg är två rum uthyrda i Morkarla, medan det står helt tomt i Film. Tjugo rum finns på respektive anläggning.

– Vi vill naturligtvis hyra ut. Vi har även kontaktat kommunerna runt omkring, det finns säkert sådana som har behov av tak över huvudet. Men ett problem är väl om man saknar egen bil.

Ni har lagt ned miljonbelopp på det här. Ångrar du satsningen?

– Jag vet inte om man kan ångra sig, men det är klart att det blev inte som vi hade tänkt. Det har varit mycket jobb och är bara kostnader i dagsläget.

Per Åberg anser att miljön är fantastisk och hoppas att någon ska få upp ögonen för lokalerna.

– Vi börjar med att försöka fylla mer i Morkarla. Det här är en väldigt trevlig trakt och det vore roligt om lokalerna kom till användning.