Under hösten har fem elever på Bruksgymnasiet spånat idéer, gjort intervjuer, tagit bilder och skrivit reportage under den tillvalstid eleverna haft till förfogande på 2,5 timmar per vecka. Och i fredags var det premiär för BruX - på nätet givetvis. Varje fredag ska nytt material läggas ut.

– Webben är enklare, billigare och man slipper arbetet med att trycka och sprida tidningen. Ska man nå ungdomar i dag får man nog finnas på nätet, säger svenskläraren Kristina Samba som själv har ett förflutet som journalist.

Redaktionsmedlemmarna håller med. Papperstidningen läser de sällan, medan de gärna surfar på nätet för att läsa nyheter som berör dem. Constanza Lacorazza är inställd på journalistyrket sedan flera år. Hon har inte blivit avskräckt, trots att det ibland varit kämpigt att få elever att ställa upp i BruX.

– Vissa kan tänka sig att svara på frågor, men inte vara med på bild för att de ha en "dålig hårdag", säger Constanza Lacorazza som tycker att hon lärt sig hur man gör för att få med folk på bild.

– Det är värt allt när man får något att skriva om och kan publicera en artikel!

Kevin Hillbom Strömer flikar in att det händer att folk direkt säger ja till att vara med.

– Då tänker man att herregud, jag kan bara inte tro att det här är sant.

Oskar Rahm gillar att man får lära sig hur man skriver en ingress och vad som är en bra artikel. Han har intervjuat skolans matpersonal i en artikel med rubriken Zodiakens stjärnor.

– Elever klagar på skolmaten i Zodiaken (matsalen) ibland. Jag gjorde ett reportage utifrån kökspersonalens perspektiv och frågade dem hur det är att få kritiken och hur de upplever oss elever. Det visade sig att de flesta elever är ganska väluppfostrade, säger Oskar Rahm.

En liten mus som skapade kaos under skolans luciafirande har också renderat en artikel, liksom skolans pingisbord som är så populärt att elever har svårt att slita sig när det är dags för lektion. Dessutom har det förekommit att elever som åkt ur en rundpingismatch straffats med att få hårda bollar på sig, berättar Regina Asanova. Rubriken blev Pingisbordet - en succé med vissa bakslag.

Debatt, "Fråga bruxlärarna" och nära frågor med "Ingrid & Lotte" ryms också i BruX. På sikt ska man även börja med filmade inslag.

– Skoltidningen skapar en gemenskap på skolan, den är ett forum för åsikter och demokrati och den stärker elevernas språkutveckling. Sedan ska den vara rolig att jobba med också, säger Kristina Samba.

Roligt är det, intygar redaktionen. Och lärorikt.

– Man ska inte bara hålla med någon, utan skriva objektivt, säger Oskar Rahm.