Ny skola ska ge nya förutsättningar

Bygget av den ännu namnlösa skolan fortskrider. Den ”Nya skolan” ska ge rätt förutsättningar för enskilt och gemensamt lärande.

Håkan Blom, rektor och Conny Aronsson, platschef på SH bygg. Vid årsskiftet 2020/2021 förväntas skolan ta emot de första eleverna.

Håkan Blom, rektor och Conny Aronsson, platschef på SH bygg. Vid årsskiftet 2020/2021 förväntas skolan ta emot de första eleverna.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-11-18 09:00

Skolans byggkonstruktion ska aktivt verka för gemenskap. Man har valt att sätta upp så få bärande väggar som möjligt. Detta för att skapa en miljö som är anpassningsbar för framtida förändringar, istället för att vara låst till en viss modell av undervisning.

– Vi vill kunna anpassa lokalerna till en förändrad verksamhet om det skulle behövas. Om till exempel framtida forskning visar att det är bättre att undervisa på ett visst sätt så kommer det vara lätt att ändra på utformningen, säger Håkan Blom, rektor.

Byggnaden består av tre plan som vardera har en yta på 2 500 kvadratmeter. Till skillnad från den gamla skolan får det nya taket en svag lutning utåt, som gör att snö och regn leds bort från byggnaden. Tanken är även att det ska installeras solpaneler. 

– Det är inritat, men vi har inte fått någon beställning än, säger Conny Aronsson, platschef på SH bygg.

Lokalerna är öppna och konstruerade så att det inte ska finnas ställen där elever kan hamna i skymundan och ”gömma sig”. Klassiska korridorer och klassrum har istället blivit så kallade ”visten”, eller sektioner, som är uppdelade efter årskurser och ämnen.

Den 15 december 2020 beräknas det mesta vara klart och de första eleverna kan flyttas över från Frösåkersskolan vid terminsskiftet 2020/2021.

– Det kommer snart påbörjas en upphandling gällande inventarier och under hösten 2020 kan vi starta möbleringen. Fram till dess har vi fokus på våra elever som går på Frösåkersskolan, säger Håkan Blom.

Vid årsskiftet 2020/2021 förväntas skolan ta emot de första eleverna.
Vid årsskiftet 2020/2021 förväntas skolan ta emot de första eleverna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!