Under många år arrangerade Lions valborgsfirande vid Krutudden i Östhammar. Av flera olika anledningar gav de stafettpinnen vidare till den privata dagligverksamheten Samarbetet för två år sedan och de arrangerade då firandet.

Förra året var det dock ingen förening som visade intresse för arrangemanget och personal vid Östhammars kommuns tekniska förvaltning eldade då upp majbrasan ett par dagar i förtid, något som retade upp Östhammarsborna.

– Vi hade inte förstått att kommunen sökte en ny förening som kunde arrangera firandet då, men i år anmälde vi oss som frivilliga i god tid, säger Siv Landström.

Artikelbild

| Siv Landström, här tillsammans med hundarna Greta och Sann-Li, är aktiv i bygdegårdsföreningen Källör som nu tagit på sig att ordna valborgsmässofirande i Östhammar.

Hon är aktiv i bygdegårdsföreningen Källör och firandet är i år tänkt att äga rum just vid Källör.

– Vår plan är att ha majbrasan ute på Östhammarsfjärden, på samma sätt som den i Österbybruk är ute på dammen. Vi får hjälp av Skadeservice med ett stort kärl som ska kunna flyta och på det ska brasan vara, säger hon.

Tiden är dock knapp och hinns det inte med till årets firande – som inleds med fackeltåg från Sjötorget till Källör, vårtal av Tomas Laustiola och vårsånger framförda av Gospelkören – så blir det verklighet nästa år.

– I så fall har vi brasan på sandplanen här vid Källör i år, säger Siv Landström.

Bygdegårdsföreningen Källör har även andra planer för valborgshelgen; ett kalldopp vid det gamla kallbadhuset. Söndagen 1 maj är det tänkt att äga rum, om föreningen får låna en kommunal brygga och flytta den tillfälligt.