Intensiv övning i dystert framtidsscenario

I ett framtida samhälle präglat av störningar och oro inträffar en kärnkraftsolycka. Under det scenariot övar en mängd myndigheter och organisationer i Havsörn 2019.

Kärnkraftverket i Forsmark. Det är en framtid präglad av gråzonsproblematik som spelas upp i scenariot som ligger till grund för Havsörn 2019.

Kärnkraftverket i Forsmark. Det är en framtid präglad av gråzonsproblematik som spelas upp i scenariot som ligger till grund för Havsörn 2019.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Östhammars kommun2019-10-23 11:58

Under onsdagsmorgonen startade delövning två av kärnkraftsövningen Havsörn 2019. Runt 100 olika svenska och internationella aktörer övar i ett scenario där ett ansträngt samhälle präglas av störningar som kriminalitet, social oro och problem med elförsörjning. Mitt i denna gråzonsproblematik kommer en kärnkraftsolycka i Forsmark att äga rum.

– Under 36 timmar i sträck kommer kärnkraftsolyckan att hanteras på olika sätt av övningens aktörer, säger Jan Stangebye övningsledare och försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Övningen Havsörn äger rum vartannat år och cirkulerar mellan Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Årets övning är den hittills största av sitt slag. Detta kräver såklart extra resurser och samtliga som övar kommer att arbeta i skift. 

– Det är också en del av övningen, att lyckas planera för uthållighet, att man klarar av detta i 36 timmar. Det gör vi med erfarenheter av skarpa händelser, som till exempel från skogsbränder som kan kräva resurser i flera veckor, säger Jan Stangebye.

Havsörn 2019 består av fyra olika delövningar. Östhammars kommun deltar i tre av dem som aktör och observatör. Under 36-timmarsövningen kommer ett hundratal frivilliga Gräsöbor att evakueras. Allmänheten på Gräsö och i Öregrund kan få träffa på aktörer som Försvarsmakten, Polisen och Kustbevakningen. Övningen följer ett manus, där aktörerna arbetat med något som kallas inspel, där man beskrivit en förväntad reaktion. Det finns milstolpar och mål i övningen som man vill uppnå.

– Det kommer ske en rad händelser som man som aktör kommer bli tvungen att agera på. Vi kommer att se till att övningen går åt det håll vi vill, och skulle inte vissa grejer ske av övningen själv så kommer vi se till att det händer, säger Jan Stangebye.

Den första delövningen ägde rum förra veckan och var ett test av olika myndigheters och organisationers larmsystem. Delövning tre äger inträffar nästa vecka och består av en mät- och indikeringsövning där man skaffar en kunskap i hur radiologiska lägesbilden ser ut i länet efter kärnkraftsolyckan. Delövning fyra sker i början på december och är en seminarieövning där man arbetar med långsiktiga frågeställningar som uppstår efter ett radioaktivt nedfall i området. Till sist utvärderas hela processen från planering till genomförande. En slutgiltig rapport kommer att vara klar i juni 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!