Forsmarks kärnkraftverk under luppen

Den internationella intresseorganisationen Wano är på plats i Forsmark för att inspektera kärnkraftverkets verksamhet i en omfattande granskning.

Gunilla von Ubisch och Rickard Halldin är värdar vid Wano-besöket på Forsmark.

Gunilla von Ubisch och Rickard Halldin är värdar vid Wano-besöket på Forsmark.

Foto: Forsmarks Kraftgrupp

Östhammars kommun2019-10-22 17:02

Under drygt tre veckors tid granskas kärnkraftverket av organisationen Wano (World association of nuclear operators). Wano består av medlemmar från 32 länder och strax över 400 kärnkraftverk runtom i världen. Organisationen granskar världens kärnkraftverk på beställning, vanligtvis med ett intervall på fyra till fem år.

– Wano är ett frivilligt samarbete mellan kärnkraftsbranschens medlemmar där vi strävar efter att nå bästa möjliga internationella säkerhetsstandard, utöver de myndighetskrav som vi följer, säger Rickard Halldin, värd för Wano-teamet och nuclear advisor på Forsmarks och Ringhals kärnkraftverk.

Kärnkraftverkets verksamhet granskas under nio huvudområden med ett antal undergrupper och över 800 kriterier. Det kan röra sig om alltifrån personalutbildning och strålskydd till drift och underhåll, för att nämna några exempel. Granskningen är en frivillig sådan och beställs på eget bevåg av kärnkraftverkets egna organisation.

– Det handlar mycket om erfarenhetsåterföring. Kunskap samlas in från världens kärnkraftverk och samlas i en databas som samtliga kärnkraftverk kan ta del av. Tillsammans kan vi upptäcka eventuella brister inom olika områden. På det sättet lär vi oss av varandra och kan alltid sträva efter att bli bättre, säger Rickard Halldin.

Granskningen pågår mellan 15 oktober och 1 november. 

– Just nu är det drygt 20 personer från nio olika länder som genomför intervjuer och tittar på hur vi arbetar på Forsmark. Det är otroligt intressant och berikande när någon annan tittar på ens verksamhet, säger Gunilla von Ubisch, värd för Wano-besöket och chef för kvalitetsenheten på Forsmark.

När granskningen är genomförd kommer Wano, tillsammans med Forsmark överens om vilka områden som potentiellt behöver förbättras. Därefter tar man fram förslag på vilka aktiviteter som behövs för att möta de kriterier Wano satt upp. Man uppger även när förbättringsåtgärderna ska vara klara. Dessa åtgärder ska senast vara genomförda när Wano gör sitt uppföljningsbesök, cirka två år efter granskningen.

– Wano föreslår ofta runt fem till tio stycken förbättringsområden. När vi vet vilka områden det är kommer vi att ta fram en aktivitetsplan som beskriver hur vi har tänkt att åtgärda dessa, säger Rickard Halldin.

Forsmarks kärnkraftverk har granskats var fjärde till var femte år sedan 2001.

Forsmarks kärnkraftverk. Wano bildades efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986, med den insikt att länder bör samarbeta sinsemellan när det kommer till säkerhetsarbete på kärnkraftverken.
Forsmarks kärnkraftverk. Wano bildades efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986, med den insikt att länder bör samarbeta sinsemellan när det kommer till säkerhetsarbete på kärnkraftverken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!