I ungefär ett halvår har Sandvik Coromant och arbetat för att starta ett samarbete med Brynäs IF. Idrottsföreningen har under flera år arbetat tillsammans med Unicef med en satsning som kallas ”En bra start”. Brynäs har aktiv sökt samarbetspartners, föreningar och företag, för att stärka satsningen. Nu är Sandvik Coromant en del av ”En bra start”.

– Vi vill någonstans med det här företaget och vi har höga ambitioner. Nu satsar vi på barn och unga och vi har sagt att vi vill fokusera på tre delar; barn och unga ska ha rätt till en trygg uppväxt, skola och vi vill visa på möjligheterna som finns inom teknik, säger Per Sjöqvist, tillförordnad platschef på Sandvik Coromant i Gimo.

Hur samarbetet ska se ut i praktiken är än så länge oklart, men Sandvik Coromant kommer sitta med i ”En bra starts” styrgrupp.

– Det här är inget passivt medlemskap, säger ­Johan Cahling, direktör för hållbarhet och varumärkes­utveckling hos Brynäs IF.

En del är att hitta praktikplatser för ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det handlar om att hitta platser för unga som är arbetslösa och vi jobbar med kraften i vårt nätverk, säger Caroline Markström, spelare i Brynäs IF.

– Och vi är ute i skolor och på fritidsgårdar. Det handlar om att barn och ungdomar får någon att se upp till. Vi har ett försprång i inflytande och det vi säger får stor påverkan. Det ska vi utnyttja, säger Johan Alcén, spelare i Brynäs IF.