Fler protester mot nedläggning av "nattis"

Flertalet kritiska frågor kom upp under tisdagens kommunfullmäktige gällande nedläggningen av ”nattis” i Östhammars kommun. ”Kommunen är bakåtsträvande”, uppger föräldrar.

Sandra Jansson och hennes son Gabriel Skoglund.

Sandra Jansson och hennes son Gabriel Skoglund.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammar2019-11-20 14:45

Som tidningen tidigare rapporterat kommer nattis inte att erbjudas till Östhammars kommuns invånare från och med årsskiftet. Bjarne Skoglund och Sandra Jansson, undersköterskor och boende i Österbybruk, är två av de föräldrar som står kritiska till beslutet.

– Östhammar är en kommun där många arbetar på obekväm arbetstid, särskilt inom vården och industrin. Det är bakåtsträvande att inte erbjuda flexibel barnomsorg när man samtidigt vill vara en attraktiv kommun, säger Sandra Jansson.

Bjarne och Sandra tror att om fler kände till att nattis existerade, och om kommunen hade marknadsfört det bättre, så skulle fler ha använt det.

– Nu vill de att man ska använda sitt nätverk i stället men vi som föräldrar kan omöjligt förlita oss på andra i vår närhet för att vardagen ska fungera, säger Bjarne Skoglund.

Josefine Nilsson (C), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden kommenterar:

– Jag förstår deras frustration till hundra procent och det var otroligt jobbigt att fatta det här beslutet. Vi kan inte driva barnomsorg på obekväm tid med sådana höga kostnader per barn. Behovet av verksamheten har sjunkit.

Tittar man på andra lösningar?

– Vi pratar såklart om det, men det är inte så lätt att hitta någon annan lösning. I konsekvensanalysen kom vi fram till att det här beslutet kan betyda att man under en tid i livet behöver titta på annat arbete, där man kan arbeta dagtid, säger Josefine Nilsson.

Tisdagens kommunfullmäktige.
Tisdagens kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!