Ensamkommande löste butikens problem

Livsmedelsbutiken i Östhammar hade svårt att få tag på sommarjobbare. Det öppnade dörren för 18-årige Mojtaba Mohammadi från Iran.

17 augusti 2018 20:00

Ungdomsarbetslösheten i Östhammars kommun är låg, och Daniel Palm som är butikschef på Coop Extra hade inför sommaren svårt att hitta den personal han behövde.

– Vi använde alla kanaler som fanns, men det var extremt svårt. Då kom jag på att det fanns ett antal killar i Östhammar som inte hade så mycket att göra. Jag kontaktade kommunen och till sist kom jag till boendet för ensamkommande.

Andreas Söderqvist på Östhammars kommun säger till UNT att det är lite speciellt med HVB-hemmen och kopplingen för ungdomarna till olika former av arbetsmarknadsinsatser.

– De har inga föräldrar här och de ska ju primärt studera och är inte inskrivna på Arbetsförmedlingen. Men vi bedömde att det här faller inom ramen för vårt uppdrag inom Delegationen för ungdomar och nyanlända till arbete, DUA. Därför möjliggjorde vi den här arbetspraktiken.

Elva ungdomar fick komma på praktik i två veckor för att testa, och sex av dem blev kvar som säsongsanställda med riktig lön. Främst har de plockat upp varor från lagret och ställt upp i hyllorna.

– Vi får leveranser varje dag och det är mellan 50 och 70 pallar om dagen som ska upp. De har varit till stor hjälp och slitit hårt. Vi kände direkt att de tillför hur mycket som helst. Utan dem hade vi inte klarat det här, säger Daniel Palm och tillägger att personalen haft kul tillsammans med sina nya sommarjobbskolleger från Irak, Iran och Afghanistan.

– Vi har haft väldigt roliga frukostar och lunchraster. Bland annat har killarna bjudit på en afghansk måltid och lagat mat för 40 personer, med kyckling, aubergine, tomater och kryddor. Och så har de lärt oss ett annat sätt att koka ris. De bara skrattar åt vårt sätt att göra det.

Mojtaba Mohammadi är en av dem som jobbat i butiken i sommar. Han kom till Sverige för drygt tre år sedan som ensamkommande och har bott i Östhammar i två år. Att han skulle kunna sommarjobba på butik och tjäna egna pengar inför terminsstarten i höst hade han aldrig trott.

– Jag blev så jäkla nöjd. Att kunna tjäna pengar och tänka på framtiden.

Hur har det varit att jobba i sommar?

– Jag trivs. Vi som jobbar här är som en familj.

Mojtaba Mohammadi har lärt sig svenska så pass bra att han nu gått en utbildning för att kunna jobba i kassan.

– Jag ska fortsätta att jobba när det behövs. Jag hinner både plugga och jobba.

Daniel Palm säger att flera av ungdomarna kommer att ringas in när luckor uppstår. Lön får de enligt samma villkor som alla andra.

– De kommer fortsätta att jobba kvällar och helger när vi behöver det. Nu kan de ju det här jobbet och är helt självgående. De är alltid positiva och det är aldrig något gnäll om att något är tråkigt. Det är perfekt.

Samarbetsprojekt för integration

Östhammars kommun och Arbetsförmedlingen har sedan år 2016 ett pågående projektsamarbete som heter Tillsammans Östhammar, som går ut på att öppna dörrar till praktik och arbetsliv för unga människor (16-29 år) och nyanlända som står långt från arbetsmarknaden. Kommunen har också ett samarbete med civilsamhället. Bland annat finns ett integrationsnätverk med ett tjugotal representanter från kyrkor, studieförbund, föreningar och andra frivilligt engagerade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén

Ämnen du kan följa